Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Κυβέρνηση: Και τώρα δουλειά! Τα "καυτά" μέτωπα


Κυβέρνηση: Και τώρα δουλειά! Τα "καυτά" μέτωπα
Οι μίνι διακοπές τελείωσαν για τους υπουργούς και από σήμερα στρώνονται και πάλι στη δουλειά καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έξι σημαντικές εκκρεμότητες.

Οι επόμενες δεκαπέντε μέρες θεωρούνται κρίσιμες για την περαιτέρω πορεία του κυβερνητικού έργου αφού από το έργο που θα γίνει θα διαφανεί αν και κατά πόσο θα τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Στις δύο εβδομάδες που απομένουν πρέπει να έχουν διευθετηθεί τα εξής «καυτά» μέτωπα:

Ταξί: Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι το μέτωπο δεν έχει κλείσει, απλώς έχει καταλαγιάσει προσωρινά λόγω της αυγουστιάτικης ραστώνης και του γεγονότος ότι η Βουλή έκλεισε. Μόλις ανοίξει και πάλι όμως την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα στο άνοιγμα του επαγγέλματος.

Ιδιωτικοποιήσεις: Αν μη τι άλλο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια». Η αλήθεια είναι ότι στον εν λόγω τομέα σημειώνονται καθυστερήσεις καθώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν έχει προχωρήσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες μως θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, ούτως ώστε μέσα στον Σεπτέμβριο να μπουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ζήτημα είναι ότι διανύουμε μια περίοδο έντονης διεθνούς οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι τιμές των προς πώληση οργανισμών να έχουν μειωθεί σημαντικά.

Συγχωνεύσεις: Το πρόγραμμα συγχώνευσης και κατάργησης δημοσίων φορέων και οργανισμών θα πρέπει να συνεχιστεί και το προσεχές διάστημα χωρίς παρεκκλίσεις. Μέχρι σήμερα όμως έτοιμο είναι μόνο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο.
Ενιαίο μισθολόγιο: Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα που καλείται να το υλοποιήσει λίαν συντόμως. Ωστόσο προσκρούει στην άρνηση της ΑΔΕΔΥ που έχει προαναγγείλει για τις αρχές Σεπτεμβρίου λευκή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων αφού θα αρνούνται να εισπράξουν τα δημόσια τέλη και τους φόρους, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για της περαιτέρω μειώσεις των μισθών τους.

Νομοσχέδιο ναρκωτικών: Το εξήγγειλε με πανηγυρικό τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αλλά προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν με την προοπτική μείωσης των ποινών προς τους χρήστες.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, το σημαντικότατο νομοσχέδιο περί αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων θα εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχει καταφέρει να πείσει τους πρυτάνεις και τους εκπαιδευτικούς φορείς για την αναγκαιότητα των αλλαγών.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου