Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ, πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες με μεγάλες καταθέσεις



Φοροφυγάδες της «διπλανής πόρτας», δηλαδή πανεπιστημιακούς, γιατρούς, αστρολόγους, κομμωτές,  με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις ελέγχει εξονυχιστικά τοΣώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και μάλιστα και για τις φορολογικές τους δηλώσεις πριν από το 2009. Ο έλεγχος είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση η οποία προέβη σε  άρση του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές, ξεκινώντας από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών. Μάλιστα, σε συνεργασία  με μεγάλη ελληνική τράπεζα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει online διασύνδεση με τους λογαριασμούς που θεωρεί σκόπιμο να ανοίξουν, αφού θα έχει εντοπίσει ευρήματα που δημιουργούν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής.

Πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα
Σύμφωνα με  στοιχεία της εφημερίδας «Έθνος», μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ στο πανεπιστήμιο Ηπείρου διαπίστωσε ότι σε ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα 60 καθηγητές και 240 συνεργάτες - ερευνητικό προσωπικό, απέκρυπταν πρόσθετες αμοιβές ύψους άνω του 1,8 εκατ. ευρώ που έλαβαν για την συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα τα έτη 2009-2010. Υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες απέκρυψαν έκαστος κατά μέσον όρο   εισόδημα 6.000 ευρώ και η συνολική φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 500 χιλιάδες ευρώ. Έχουν ήδη συνταχθεί και αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΥΟ, εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό προστίμων και προσαυξήσεων.

Μετά το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου, το ΣΔΟΕ έλαβε εντολή για έλεγχο όλων των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων όλων των πανεπιστημίων της χώρας, σε σχέση με τις δηλώσεις των συμμετεχόντων.
Γιατροί, ιδιοκτήτες σουπερ μάρκετ, τεχνικές εταιρίες, μέντιουμ
Επίσης, σε άλλους ελέγχους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Τα Νέα» ελέγχθηκαν έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ. «Με βάση τις καταθέσεις τους θα έπρεπε να έχουν δηλώσει παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, τα 11 εκατ. ευρώ είναι αγνώστου προελεύσεως» αναφέρει πηγή του ΣΔΟΕ στην ίδια εφημερίδα.
Άλλη περίπτωση αποτελεί τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει σύμφωνα με τα εισοδήματα που δήλωνε στις φορολογικές δηλώσεις του.

Επίσης, στα «ευτελέστερα» επαγγέλματα, ένας αστρολόγος ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, ένας κομμωτής δεν μπορούσε να αποδείξει πώς βρέθηκαν αδήλωτα στη φορολογική του δήλωση χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου