Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τι αλλάζει στην ασφάλιση των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών


Με αυξημένες εισφορές κατά 50%, θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών οι συνταξιούχοι που έχουν κλείσει τα 55 και συνεχίζουν να
Τι αλλάζει στην ασφάλιση των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών
εργάζονται σε επάγγελμα ασφαλιστέο στον ΟΑΕΕ. Τα αντικίνητρα που επιβάλει στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να απασχολούνται ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος είναι σημαντικά, καθώς ξεκινούν από τον περιορισμό της σύνταξης και την προσαύξηση των εισφορών και φθάνουν έως και τη διακοπή της σύνταξης.
Σύμφωνα με το νόμο 3863 του περασμένου καλοκαιριού, γνωστού και ως ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, στην περίπτωση των συνταξιούχων που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και Επικουρικών, ενώ υποχρεώνονται σε ασφάλιση και καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών.
Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας υποχρεούνται σε ασφάλιση και καταβολή των προβλεπομένων, από τις οικείες διατάξεις, εισφορών προσαυξημένων κατά 50%. Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει τις 2.014,2 ευρώ (βάσει της ΕΓΣΣΕ 33,57Χ60) περικόπτεται.
Εάν οι συνταξιούχοι αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης, αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές).
Όπως διευκρινίζει ο ΟΑΕΕ σε εγκύκλιό του, με τις νέες ρυθμίσεις επέρχονται, συνοπτικά, οι πιο κάτω αλλαγές:
- Στους περιορισμούς συμπεριλαμβάνονται μόνο οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος και αναπηρίας (με τον προηγούμενο νόμο συμπεριλαμβάνονταν σε περιορισμούς και οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου).
- Επεκτείνεται η ισχύς της διάταξης στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας όλων των φορέων κύριας ασφάλισης (με το άρθρο 63 του Ν. 2676/99, πριν την αντικατάστασή του, καταλαμβάνονταν μόνο συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης). Έτσι, με τις νέες διατάξεις καταλαμβάνονται πλέον οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ και οι δικαιούχοι, εξ ιδίου δικαιώματος, πολεμικών συντάξεων.
- Οι συνταξιούχοι αναπηρίας δεν υποχρεούνται πλέον σε καταβολή προσαυξημένων εισφορών αλλά υπόκεινται σε διακοπή της σύνταξης, υπό εισοδηματικές προϋποθέσεις.
- Τίθεται ηλικιακό όριο στους συνταξιούχους γήρατος για την καταβολή προσαυξημένων εισφορών (55ο έτος).
Εξαιρέσεις
Οι περιορισμοί δεν έχουν εφαρμογή:
α. στους συνταξιούχους του ΟΓΑ
β. στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως την ολοκλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
γ. στα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Κανονισμών ΕΟΚ 1408/71 και 574/72 καθώς και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλισης.
δ. στα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του Ν.3185/2003 (ιπτάμενοι χειριστές, ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας) και μέχρι το 55ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την συμπλήρωση του 55ου έτους καταβάλλονται προσαυξημένες εισφορές.
ε. Στα πρόσωπα που, λόγω συγκεκριμένης απασχόλησης, υπάγονται σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο και οι οποίοι μετά την συνταξιοδότησή τους από ένα εκ των ανωτέρω φορέων, συνεχίζουν χωρίς διακοπή για την συγκεκριμένη απασχόληση, υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο φορέα ή τομέα ασφάλισης. π.χ. Ιατρός του ΕΣΥ (παλαιός ασφαλισμένος) υπάγεται στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΤΣΑΥ. Μετά την συνταξιοδότησή του από το Δημόσιο συνεχίζει χωρίς διακοπή την ασφάλισή του στο ΤΣΑΥ, χωρίς να καταβάλλει προσαυξημένες εισφορές. Εάν αναλάβει τρίτη δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εμπίπτει στις νέες διατάξεις, τηρουμένων των προϋποθέσεων περί μη επαγγελματικής συνάφειας του Ν.3863/10.
Αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης
Ο νέος νόμος προβλέπει πως ο συνταξιούχος (γήρατος ή αναπηρίας) που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για την θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων.
Με την νέα διάταξη αξιοποιείται ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται κατά το διάστημα τόσο της αναστολής όσο και της περικοπής (άνω των 55) της σύνταξης.
Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ από τις 15/7/10.
Αυξημένες εισφορές
Για την κατάταξη των ασφαλισμένων-συνταξιούχων από τα μέσα Ιουλίου του 2010 και μετά, στον ΟΑΕΕ, δημιουργήθηκαν νέες ασφαλιστικές κατηγορίες. Μάλιστα, στην εγκύκλιο, η διοίκηση του Οργανισμού δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έλεγχο των ατομικών φακέλων των εγγεγραμμένων από 15/7/2010 και εφεξής προκειμένου να εντοπίσουν τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την ημερομηνία αυτή.
Οι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι που ενώ καταλαμβάνονται από τις νέες διατάξεις, δεν καταβάλλουν, μέχρι σήμερα, προσαυξημένες εισφορές (συντ/χοι ΝΑΤ και δικαιούχοι, εξ ιδίου δικαιώματος, πολεμικών συντάξεων) καθώς και όσοι είναι άνω των 55 και οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%, θα καταταγούν στη νέα κατηγορία και θα ειδοποιηθούν εγγράφως για την οφειλή τους λόγω εφαρμογής των νέων διατάξεων.
Αν οι οφειλόμενες, μέχρι σήμερα, εισφορές δεν έχουν εξοφληθεί θα γίνεται αναδρομική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας και το ταμείο θα στείλει επιταγές πληρωμών, προς τους συνταξιούχους.
Ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι που έχουν ασφαλισθεί μετά την 15/7/2010 και δεν καταλαμβάνονται από τις νέες διατάξεις, δηλαδή συνταξιούχοι λόγω θανάτου, συνταξιούχοι αναπηρίας συνταξιούχοι γήρατος κάτω των 55 ετών, πρέπει άμεσα να καταταγούν στη σωστή κατηγορία και να κινηθεί αυτεπάγγελτα διαδικασία επιστροφής των επιπλέον καταβληθεισών διαφορών.
Εάν μέχρι σήμερα οι εισφορές δεν έχουν εξοφληθεί, θα αλλαχθεί η ασφαλιστική κατηγορία και θα αποσταλούν στους συνταξιούχους, επιταγή ταχυπληρωμής.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, οι ενέργειες αυτές (κατάταξη στην ορθή κατηγορία, κοινοποίηση των οφειλών ή ενημέρωση περί επιστροφής εισφορών) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 10 Αυγούστου 2011.
Ασφαλισθέντες πριν από τις 15 Ιουλίου 2010
Για συνταξιούχους που έχουν ασφαλιστεί πριν από την ισχύ του Νόμου και δεν καταλαμβάνονταν από τις προϋπάρχουσες διατάξεις (άρθρ. 63 Ν.2676/99) οι νέες διατάξεις θα εφαρμοστούν από 1/1/2013 οπότε θα καταβάλουν προσαυξημένες εισφορές (Συνταξιούχοι ΝΑΤ και δικαιούχοι, εξ ιδίου δικαιώματος, πολεμικών συντάξεων).
Για συνταξιούχους που έχουν ασφαλιστεί πριν από την ισχύ του Νόμου και καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρ. 63 του Ν. 2676/99 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις αυτές έως 31/12/2012. Από 1/1/2013 εφαρμόζονται και γι’ αυτούς οι νέες διατάξεις.
Συγκεκριμένα:
-Συνταξιούχοι λόγω θανάτου: δεν θα καταβάλλουν προσαυξημένες εισφορές. Ως προς τη μείωση της σύνταξης ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 62 Ν.2676/99.
-Συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας: δεν θα καταβάλλουν προσαυξημένες εισφορές και θα αναστέλλεται η σύνταξή τους υπό εισοδηματικές προϋποθέσεις.
-Συνταξιούχοι λόγω γήρατος κάτω των 55 ετών κατά την 15/7/2010:
διακόπτεται η σύνταξη και δεν καταβάλλουν προσαυξημένες εισφορές.
-Συνταξιούχοι λόγω γήρατος άνω των 55 ετών κατά την 15/7/2010:
Μειώνεται η σύνταξή τους και καταβάλλουν προσαυξημένες εισφορές κατά 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου