Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Οικονομικό Συμβούλιο για την Ευρωζώνη προτείνουν Σαρκοζί - Μέρκελ


  
Οικονομικό Συμβούλιο για την Ευρωζώνη προτείνουν Σαρκοζί - Μέρκελ
Στην θέσπιση χρυσού κανόνα για το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά και στην επιβολή φορολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Αυτό ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωσή της έκτακτης συνάντησής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ πρότειναν και τη δημιουργία Οικονομικού Συμβουλίου για την.... Ευρωζώνη, με πρόεδρο τον ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Αντίθετοι οι δύο ηγέτες στην έκδοση ευρωομολόγου.


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στη συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες, στόχος είναι να υπάρξει "μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης".

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο της συνάντησης διαμορθώθηκε παράλληλα μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ υπογράμμισε με τη σειρά της και η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ακόμη ότι Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους, να μπει ένα φρένο, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν.

Επισήμανε ακόμη ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.

«Όχι» στην έκδοση ευρωομολόγου

Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν  στο ότι…δεν συμφωνούν στην έκδοση ευρωομολόγου αφού, όπως δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος "το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα".
Ο Σαρκοζί από τη μεριά του υποστήριξε ότι τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε "μεγάλο κίνδυνο" τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν "επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης" της Ευρώπης.


πηγές: ΑΠΕ - Naftemporik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου