Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης η Ν.Δ. εν όψει ΔΕΘ

ΟI δηλώσεις της κυβέρνησης της Αυστρίας, όπως και της Σλοβακίας και της Ολλανδίας, χθες που ζητούν εγγυήσεις ανάλογες με αυτές που έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα επιβεβαίωσαν τις προειδοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας λαβή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συντηρήσει με νέες δηλώσεις του εκπροσώπου της «ψηλά» το θέμα των αντιρρήσεών της στη συμφωνία με το Ελσίνκι που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.
Σε δήλωσή του ο Γιάννης Μιχελάκης, αφού επισημαίνει τη σιωπή που κράτησε η κυβέρνηση στις ανησυχίες της Ν.Δ., τονίζει πως μετά απ'Α αυτή την εξέλιξη (νέες αποστασιοποιήσεις εταίρων), «το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα». Εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση πως αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους. Αποδίδει, τέλος, στην κυβέρνηση αδυναμία διαχείρισης ή διαπραγμάτευσης.
Παρ'Α όλα αυτά η Ν.Δ. δεν περιορίζει την αντιπολιτευτική της στόχευση στη διαχείριση του σχεδίου της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, εν όψει ενός φθινοπώρου που αναμένεται πολιτικά θερμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για αντιπαράθεση στα θέματα παιδείας, με αφορμή το νομοσχέδιο της υπουργού Aννας Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις οποίες κατήγγειλε και πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, οι προετοιμαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η Ν.Δ. εκτιμά ότι οι γενικότερες συνθήκες δεν ευνοούν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, αλλά και θεσμικά ζητήματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Eν όψει της ΔΕΘ διατηρώντας την οικονομία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση «για αποτυχία των προβλέψεων του προϋπολογισμού», καθώς και για την πρόθεσή της να αυξήσει τη φορολογία στην εστίαση από τον Σεπτέμβριο και ετοιμάζεται να επεκτείνει την οικονομική πρόταση που κατέθεσε στο «Ζάππειο 2» ως πρόταση ολοκληρωμένης διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου