Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ο "πόλεμος" του καυστήρα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το εκρηκτικό κοκτέιλ των υψηλών φόρων αλλά και των τιμών του πετρελαίου, ήδη δημιουργεί πονοκεφάλους στα νοικοκυριά, τα οποία σιγά-σιγά καταρτίζουν τους σχεδιασμούς τους για το χειμώνα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μόνο από την αύξηση του ΕΦΚ, που θα οδηγήσει στη σταδιακή εξίσωση της φορολογίας στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, για φέτος το χειμώνα το επιπλέον κόστος θα είναι της τάξης του 5,5% (περίπου πέντε σέντς στο λίτρο ή αλλιώς 50 ευρώ στο χιλιόλιτρο) εφόσον βεβαίως οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι. 


Απέναντι λοιπόν στην αβεβαιότητα για τις τιμές του θέρμανσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που λαμβάνουν μέτρα, ήδη από την περασμένη άνοιξη και πριν τη λήξη της σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Απριλίου. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν πηγές των εταιρειών εμπορίας που υπογραμμίζουν ότι η αύξηση στις πωλήσεις στο β’ τρίμηνο του έτους, αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι πουλήθηκαν μεγάλοι όγκοι πετρελαίου θέρμανσης. Με απλά λόγια, ενόψει της αβεβαιότητας του Οκτωβρίου, αρκετοί καταναλωτές «αποθεματοποίησαν» πετρέλαιο θέρμανσης σε χαμηλές τιμές, ώστε να εξασφαλίσουν για κάποιους μήνες ότι δε θα πληρώσουν αυξημένο ΕΦΚ. Βεβαίως σε αυτούς που αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο θα πρέπει να περιληφθεί και μεγάλος αριθμός παραβατών που αποθεματοποίησαν ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για να το χρησιμοποιήσουν ως πετρέλαιο κίνησης το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εταιρείες, αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός πολυκατοικιών έχει τους καυστήρες γεμάτους με πετρέλαιο.

Το θέμα της θέρμανσης πάντως αναδεικνύεται σε νούμερο ένα πρόβλημα στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, όπου οι ώρες λειτουργίας του καυστήρα αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των… «ρετιρέ» και των ισογείων. Μια τάση που καταγράφει το ρεπορτάζ είναι επίσης η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, όπως σόμπες, αερόθερμα, τζάκια ή ακόμη και κλιματισμός, με στόχο φέτος το χειμώνα να παραμείνουν «κλειστά» τα καλοριφέρ.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αύξηση των αιτήσεων για συνδέσεις με φυσικό αέριο. Ήδη μέσα στο 2011 καταγράφεται αύξηση 40% στους συμβολαιοποιημένους όγκους. Ωστόσο και στο φυσικό αέριο, οι καταναλωτές δε θα γλιτώσουν τις αυξήσεις με δεδομένο ότι από την 1η Σεπτεμβρίου επιβάλλεται ΕΦΚ. Επίσης αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης στην Αττική και καταργείται η έκπτωση 18% σε σύγκριση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει αύξηση σε σύγκριση με την τιμή του φυσικού αερίου πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι η σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε πέρυσι στα 90 σεντς το λίτρο ενώ η τιμή του οικιακού τιμολογίου φυσικού αερίου είναι 59 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου