Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

«Καπέλο» στην Proton Bank από τους μεγαλοτραπεζίτες


Οι τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Η τράπεζα με 31 υποκαταστήματα και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 20,7 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ....
ευρώ.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ταυτόχρονα με τη σημερινή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες Επιτρόπου του Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθέτησε και δικό της Επίτροπο που θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Proton.
Η μετοχή της Proton Bank, έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 18,2% έναντι απωλειών 1,50% του γενικού δείκτη.
Νωρίτερα αυτό το μήνα και η Attica Bank εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία ή συγχώνευση με την Proton Bank.
 
Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες καταθέσεις
H Proton Bank, με κεφαλαιοποίηση 29,46 εκατ. ευρώ, η μικρότερη εισηγμένη ελληνική τράπεζα, είχε πει ότι ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας για "το επίπεδο συμμόρφωσής της σχετικά με τις διατάξεις για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες".
Ανώτερα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ελέγχων στην Proton Bank για την υπόθεση της εκταμίευσης δανείων ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες του ομίλου Λ.Λαυρεντιάδη, έχουν εξετάστεί ως μάρτυρες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν ως μάρτυρες κι άλλοι υπάλληλοι της Τ.τ.Ε, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξαν παραλείψεις στους ελέγχους στην Proton Bank.Τελευταίοι αναμένεται να κληθούν είτε ως μάρτυρες, είτε ως ύποπτοι τα μέλη του ΔΣ της Proton Bank, καθώς και ο άνθρωπος-κλειδί που φέρεται να «σήκωσε» τα 51 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο εισαγγελέας αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παράλληλα έρευνες διενεργεί και το ΣΔΟΕ σε όλες τις εταιρίες του ομίλου Λαυρεντιάδη (Νεοχημική, Alapis κλπ).

H σημερινή  ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρει:
"Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδας ότι αποφάσισαν να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση της Τράπεζας Proton και να μετάσχουν στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες προκειμένου να δρομολογηθεί μια νέα περίοδος για την τράπεζα, με βάση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και σε συνδυασμό με τις σημερινές διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Proton.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τέσσερις τράπεζες εξετάζουν θετικά τη συμμετοχή τους στην ήδη αποφασισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Proton, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα με τη σημερινή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες Επιτρόπου του Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθέτησε και δικό της Επίτροπο που θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Proton.
Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Proton είναι στελέχη με μακρά τραπεζική εμπειρία και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Proton θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών.
Οι παραπάνω ενέργειες και πρωτοβουλίες διαμορφώνουν το πλαίσιο της εξυγίανσης και της νέας πορείας της Τράπεζας Proton      Newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου