Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ανησυχεί τη Β. Ελλάδα η καταναλωτική μετανάστευση


Ψώνια με διασκέδαση στη γειτονική Βουλγαρία και τα Σκόπια συνδυάζουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της βόρειας Ελλάδας αυξάνοντας κατακόρυφα την καταναλωτική μετανάστευση. Οι Ελληνες της Μακεδονίας και της...
Θράκης καταφεύγουν στις μεγάλες πόλεις όμορφων χωρών για να κάνουν τις αγορές τους, πολλές φορές ακόμη και αυθημερόν, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που ξεπερνούν σε ποσοστό πολλές φορές και το 50% σε σχέση με αυτές αντίστοιχων προϊόντων στην Ελλάδα. Αυτό όμως, από την άλλη πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα εντός συνόρων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο, η ανεργία να γνωρίζει πρωτόγνωρα ποσοστά και να μην μπορούν όσοι επιβιώνουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Ορεστιάδας, επί παραδείγματι, καταγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πόλης Γιώργος Μυλωνάς.


Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κάθε Παρασκευή η πόλη ερημώνει, αφού οι κάτοικοι της περιοχής κατευθύνονται προς τη Βουλγαρία για φτηνές αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο αριθμός των αυτοκινήτων που περνούν τα σύνορα με προορισμό τη Βουλγαρία ανέρχεται στα εκατό τις καθημερινές, ενώ τα Σάββατα ο αριθμός τριπλασιάζεται.


Βέβαια, κατά τον κ. Μυλωνά, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης συντελούν και άλλοι παράγοντες,
όπως η ύφεση της εγχώριας οικονομίας και το κακό ψυχολογικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 60% και το ποσοστό των καταστημάτων που κλείνουν να αγγίζει το 20%».

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το Κιλκίς, όπου οι έμποροι δίνουν τον δικό τους αγώνα για να ανακόψουν τη ροή του συναλλάγματος στα Σκόπια. Πολλοί πηγαίνουν στην ΠΓΔΜ ακόμη και για να βάλουν απλώς βενζίνη, που είναι σαφώς φτηνότερη. Σήμερα στο επιμελητήριο της περιοχής θα συνέλθει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου