Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011


  
Πώς ο Ομπάμα «λύγισε» τη Μέρκελ
Αναδιπλώνεται για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος. Σε δηλώσεις της το μεσημέρι, αμέσως μετά τη συνάντηση με το Φινλανδό πρωθυπουργό Κατάινεν, δήλωσε αποφασισμένη και αισιόδοξη για το μέλλον του ευρώ.

Η κ. Μέρκελ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ανακοίνωσης σχετικά με την Ελλάδα και...

διευκρίνισε ότι είναι συνεχείς οι συζητήσεις με το Νικολά Ζαρκοζί, αλλά δεν θα υπάρξει ειδική δήλωση για την Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία τόνισε ότι το θέμα συνεχίζει να συζητείται και η ίδια είναι αισιόδοξη ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με τους εταίρους.

Η σαφής μεταστροφή του κλίματος και των δηλώσεων της Άγκελα Μέρκελ και αυτών που είχαν προηγηθεί από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, είναι απόρροια της παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Από χθες, πληροφορίες επιμένουν, ότι η πίεση που ασκεί ο Ομπάμα στη Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας και τις συνέπειες που θα έχει τυχόν χρεοκοπία της χώρας, είναι μεγάλη και συνεχής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τϊμοθι Γκάϊντνερ στην κοινή συνεδρίαση Eurogroup – Ecofin την Παρασκευή στην Πολωνία. Στέλνει τον τοποτηρητή του, λένε κύκλοι που γνωρίζουν, προκειμένου να  έχει τη δυνατότητα περαιτέρω άσκησης πιέσεων.

Ο ίδιος ο Ομπάμα χθες προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα μείνει αδύναμη μέχρι να επιλυθεί η κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, νομίζω, όσο αυτό το θέμα δεν επιλύεται», είπε.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. (Οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες»

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου