Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Μαύρες» προβλέψεις για μισθούς – απολύσεις


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις απολύσεις το β' εξάμηνο του 2011 και τους μισθούς του 2012, σύμφωνα με την Έρευνα Μισθολογικών Αυξήσεων της Aon Hewitt (Salary Increase Survey).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2011 και κάλυψε όλους τους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, περιλαμβάνοντας στο δείγμα της 120 εταιρείες, με περισσότερους από 80.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 33% των εταιρειών «πάγωσε» τους μισθούς σε όλους τους εργαζομένους το 2011, ενώ το 16% έχει ήδη αποφασίσει πάγωμα μισθών και για το 2012. Επιπλέον, μία στις δύο εταιρείες πάγωσε τους μισθούς τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων.

Παρ' όλα αυτά, ο υπεύθυνος του τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Αon Hewitt κ. Γιάννης Τσιλιγιάννης υπογραμμίζει πως από τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, αυτές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, κατά μέσο όρο 3,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις (5,5%) δόθηκαν στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, και ακολούθησαν οι κλάδοι της Υψηλής Τεχνολογίας (3,8%) και του Φαρμάκου (3,3%). Αυξήσεις αλλά σε μικρότερα ποσοστά έδωσαν και οι κλάδοι των Καταναλωτικών Προϊόντων (2,3%), της Ενέργειας (1,8%) και του Λιανικού Εμπορίου (1,0%).

Τα δυσοίωνα στοιχεία αφορούν στις μειώσεις προσωπικού, στις οποίες έχει προβεί ήδη το 45% των εταιρειών. Ένα επιπλέον 25% θα προβεί σε μειώσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που υποδηλώνει πως κλείνοντας το 2011, επτά στις 10 εταιρείες θα έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.



skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου