Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

"Κόλπο" με πολυτελή αυτοκίνητα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

"Κόλπο" με πολυτελή αυτοκίνητα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ
Τα πανάκριβα, πολυτελή αυτοκίνητα που απέκτησαν εκατοντάδες φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια περνούν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Από δειγματοληπτικές διασταυρώσεις στοιχείων διαπιστώθηκε ότι πολλοί φορολογούμενοι ήταν εξαιρετικά... επινοητικοί στις δηλώσεις τους στην εφορία, προκειμένου να καλύψουν το «πόθεν έσχες» αυτών των ακριβών αποκτημάτων, δηλώνοντας ακόμη και έσοδα από ανύπαρκτες πωλήσεις ακινήτων!

Στελέχη του ΣΔΟΕ δηλώνουν στην «Espresso» ότι έμειναν έκπληκτοι από τη θρασύτητα ορισμένων κατόχων πολυτελών Ι.Χ., οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία τα πανάκριβα, τετράτροχα αποκτήματά τους.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις φορολογουμένων που είχαν δηλώσει ότι αγόρασαν τα αυτοκίνητα με έσοδα από πωλήσεις ακινήτων. Οταν, όμως, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διασταυρώσει αν όντως είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη από τους ίδιους φορολογούμενους έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, διαπίστωσαν ότι τέτοιες αγοραπωλησίες ουδέποτε δηλώθηκαν!

Αυτά τα ευρήματα έδωσαν την αφορμή για να ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια εκστρατεία διασταυρώσεων, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταλήγει σε αρκετά... τετράτροχα λαβράκια: από το ΣΔΟΕ ζητήθηκε να προχωρήσει η ΓΓΠΣ σε μια διασταύρωση στοιχείων για όλα τα πολυτελή Ι.Χ. που αγοράσθηκαν το 2010, ώστε να διαπιστωθεί πόσο ειλικρινείς ήταν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ευτυχών κατόχων τους.

Οπου διαπιστώνονται λαθροχειρίες, οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα για ψευδή δήλωση και με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων, ανάλογα με το ύψος των αδήλωτων εισοδημάτων που θα εντοπίζονται. Μάλιστα, από τον επόμενο χρόνο τέτοιες εικονικές δηλώσεις θα αντιμετωπίζονται με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα, καθώς οι πρόσφατες αναθεωρήσεις της φορολογικής νομοθεσίας προβλέπουν και ποινική δίωξη για ψευδείς δηλώσεις στην εφορία.

«Λαβράκι» 100 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ, το ΣΔΟΕ συνεχίζει, αν και με αργούς ρυθμούς, τους ελέγχους σε γιατρούς, δικηγόρους, στελέχη ποδοσφαιρικών ομάδων και άλλες κατηγορίες «ύποπτων» για φοροδιαφυγή επαγγελματιών. Στους ελέγχους αυτούς περιλαμβάνεται και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο του 2010, αλλά και με τον νεότερο νόμο, που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι, βάσει του οποίου οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δίνουν όλα τα στοιχεία που ζητούνται για πελάτες τους, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων.

Μέχρι στιγμής, τα αιτήματα του ΣΔΟΕ για άνοιγμα λογαριασμών πλησιάζουν τα 4.000, αλλά οι τράπεζες έχουν δώσει στοιχεία μόνο για 130 φορολογούμενους, γεγονός που καθυστερεί τους ελέγχους. Ομως, η έκταση της φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε ήταν εντυπωσιακή: μόνο από αυτούς τους 130 ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 100 εκατ. ευρώ και τεράστια ποσά πρόσθετων φόρων!

Ανύπαρκτο το οικόπεδο των 120.000 ευρώ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου που δικαιολόγησε την αγορά πανάκριβης γερμανικής λιμουζίνας, αξίας άνω των 70.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι είχε έσοδα 120.000 ευρώ από την πώληση οικοπέδου. Οταν, όμως, έγινε η διασταύρωση αυτών των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η (δήθεν) μεταβίβαση του ακινήτου δεν είχε δηλωθεί στην εφορία, με αποτέλεσμα να μείνει... μετέωρο το «πόθεν έσχες» του ακριβού αυτοκινήτου.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου