Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Διάψευση Μπεγλίτη για τα περί αναβολής της άσκησης "Παρμενίων"


«Εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό» των ενώσεων αποστράτων, με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρη, που αφορούσε και τη διαδικασία υποβολής παραπόνων των μελών των ενόπλων δυνάμεων κατευθείαν σε υπηρεσία του υπουργείου - διαδικασία που φέρονται να έχουν καταδικάσει οι ενώσεις των αποστράτων.
Παράλληλα, ο κος Μπεγλίτης προέβη και σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων περί αναβολής της άσκησης «Παρμενίων», είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών, είτε λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή - ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στους επαγγελματίες οπλίτες, διευκρινίζοντας παρά ταύτα, πως η αξιολόγησή τους κατά την μονιμοποίησή τους θα είναι αυστηρή.

    «Προφανώς πρέπει να αξιολογείται το προσωπικό, ασχέτως δημοσιονομικών συνθηκών, αλλά με ενδιαφέρει να μην μειωθεί ο όγκος των επαγγελματιών οπλιτών» ανέφερε αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Θ. Πλεύρης. Από την άλλη, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στην προοπτική παράκαμψης της ιεραρχίας εκ μέρους των μελών των ενόπλων δυνάμεων, στις όποιες αναφορές τους προς την πολιτική ηγεσία:

    «Η ελευθερία του στελέχους των ενόπλων δυνάμεων και η δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, θα πρέπει να γίνεται με όρους ιεραρχίας. Να γίνεται αρμοδίως. Η διαφωνία μου δεν εκφράζεται στο ότι πάτε να κάνετε κάτι μικροκομματικό (στ' αλήθεια δεν το πιστεύω), αλλά στο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν θα πρέπει να έχει σχέσεις με κομμάτι των αξιωματικών, αν δεν έχει προηγουμένως εξαντληθεί η ιεραρχία» ανέφερε ο κος Πλεύρης.

    Για «κατασκευασμένο θόρυβο» έκανε λόγο στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. «Σέβομαι απόλυτα τους αποστράτους και την συνεισφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο της θητείας τους, δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε κανέναν, όντας συνταξιούχος, να θέλει να έχει άποψη επί παντός επιστητού για την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Είναι συνταξιούχοι οι απόστρατοι - όπως είναι και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων στην Ελλάδα. Ο ομφάλιος λώρος που προσπαθούν κάποιοι να συντηρήσουν με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, θα πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι. Σας καλώ να περιηγηθείτε στα blogs και να δείτε τι γράφουν οργανώσεις αποστράτων γι' αυτήν την χρονική περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε καμία διείσδυση - και θα υπάρξει εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρω στη Βουλή» ανέφερε ο κος Μπεγλίτης.

    Επί της ουσίας του ζητήματος, ο υπουργός τόνισε πως «η πειθαρχία και η ιεραρχία σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύονται, αλλά, αντιθέτως, θέλουμε προσωπικότητες, διανοούμενους στρατιωτικούς, που να λένε την άποψή τους και να την υπερασπίζονται για το καλό της Ελλάδας και των ενόπλων δυνάμεων». Υπογράμμισε δε, πως «όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί είναι επώνυμες και ελέγχονται, είτε τις κάνουμε αποδεκτές, είτε όχι».

    Σε ό,τι αφορά την άσκηση «Παρμενίων», ο κος Μπεγλίτης υπενθύμισε πως διενεργείται ανά διετία και πως εξ αναβολής (λόγω των εκλογών του 2009), πραγματοποιήθηκε πέρσι. Έτσι, η επόμενη διεξαγωγή της έχει οριστεί για το 2012 - ενώ φέτος οργανώθηκε η άσκηση «Αλέξανδρος»: «Δεν ήταν λοιπόν οικονομικοί οι λόγοι για την τάχα αναβολή της άσκησης, ούτε επιχειρησιακοί. Το διαψεύδω με τον πλέον καθαρό και απόλυτο τρόπο. Οι ασκήσεις διεξάγονται κανονικά, και δεν αναβάλουμε ασκήσεις λόγω των εξελίξεων στην ΝΑ Ευρώπη - αλλά το αντίθετο».

    Τέλος, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, απέκλεισε την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στους επαγγελματίες οπλίτες, διευκρίνισε ωστόσο πως οι κρίσεις για την μονιμοποίησή τους μετά την παρέλευση της απαραίτητης επταετίας, θα είναι αυστηρές: «Στο παρελθόν έγινε κατάχρηση στις προσλήψεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε αξιολογώντας τις σύγχρονες επιχειρησιακές συνθήκες, αλλά η αξιολόγηση θα είναι αυστηρή. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν έχουν να φοβούνται για την μονιμοποίησή τους μετά την επταετία. Οι επαγγελματίες οπλίτες, δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα» ανέφερε ο κος Μπεγλίτης.



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου