Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Διπολική Διαταραχή: η νόσος που χτυπά το 3-5% των ενηλίκων


Η ελληνική έκδοση του Οδηγού «Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ).
Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Διπολική Διαταραχή, μια ψυχική ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις, καθώς το 3 με 5%  όλων των ενηλίκων  παγκοσμίως προσβάλλεται από τη νόσο.
Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΟΨΥ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκδοσης, Μαρίνα Οικονόμου, πρόκειται για μια πολύ-παραγοντική νόσο με βιολογικό υπόβαθρο. Η παλιότερη ονομασία της «μανιοκατάθλιψη», δείχνει τους πόλους της νόσου, που χαρακτηρίζεται από βαριά κατάθλιψη και επεισόδια υπερθυμίας και μανίας.
Το 20 με 25% των ασθενών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας στη φάση της κατάθλιψης, σημείωσε η κ. Οικονόμου ενώ όπως είπε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου, γύρω στο 15% των ασθενών δυστυχώς τα καταφέρνουν.
Πρόκειται για μια νόσο που πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε πως είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως μια στις 5 γυναίκες θα εκδηλώσουν κατάθλιψη μια φορά στη ζωή τους και ένας στους 10 άνδρες.
 Σκοπός του Συνοδευτικού Οδηγού είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που επηρεάζει η διπολική διαταραχή, μέσα από συζητήσεις με ασθενείς, φροντιστές, μέλη των οικογενειών και επαγγελματίες φροντίδας υγείας, να τους προσφέρει πρακτικές οδηγίες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν  στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που επηρεάζει η διπολική διαταραχή.
 Στη δημιουργία του συνέβαλλαν 10 από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές οργανώσεις για την Ψυχική Υγεία και συμμετείχαν συμβουλευτικά 16 διακεκριμένες προσωπικότητες με εμπειρία γύρω από την ασθένεια.
Ο Οδηγός επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μέσα από απλές ερωτήσεις. Για τους περισσότερους, η πάθηση επιμένει για πολλά χρόνια. Μπορεί να διαρκέσει μια ζωή, άλλοτε θα υποχωρεί, άλλοτε θα επανέρχεται μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα.
Η διπολική διαταραχή προκαλεί σοβαρές διακυμάνσεις στη συναισθηματική διάθεση, από βαθιά δυστυχία έως έντονη ευφορία ή μεικτές καταστάσεις στις οποίες η φοβερή ενέργεια συνδυάζεται με συναισθήματα απελπισίας και θλίψης. Το αποτέλεσμα αυτών των διακυμάνσεων είναι να διαταράσσεται η συμπεριφορά του ασθενούς και επομένως οι σχέσεις του με το περιβάλλον και να προκαλούνται σοβαροί περιορισμοί στην επίδοση στο σχολείο ή την εργασία.
iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου