Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πλήρης αποκατάσταση του Βαβούδη από το ΚΚΕ


Το σπίτι της Καλλιθέας όπου λειτουργούσε ο παράνομος ασύρματος του Βαβούδη

Χθες το ΚΚΕ προχώρησε στην κομματική αποκατάστασή του, σε εκδήλωση που έγινε στην Καλλιθέα, όπου και παρουσιάστηκε η Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ της 16ης Ιουλίου.
Παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, μίλησε για τη «θρυλική μορφή του ΚΚΕ». «Ηταν από τα στελέχη αυτά που έδρασε χωρίς ανάπαυλα σ' όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, όπου τον κάλεσε τον καθήκον της Επανάστασης. Στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, στις διεθνείς ταξιαρχίες, στις παγωμένες στέπες της Σοβιετικής Ενωσης, στα χαρακώματα του μεγάλου πατριωτικού πολέμου», είπε ο Κώστας Παρασκευάς.

Ο Βαβούδης ήταν μεταξύ εκείνων που πήραν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας ως αξιωματικός του Βαλκανικού Τάγματος «Δημητρώφ» των διεθνών Ταξιαρχιών, στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας.
Γεννήθηκε στη Ρωσία. Μεγάλωσε στον Πειραιά, έγινε μέλος του ΚΚΕ και συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές της Αίγινας, απ' όπου δραπέτευσε το 1934.
Πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας και, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας ο Βαβούδης πήγε στη Σοβιετική Ενωση. Το 1944 επέστρεψε στην Ελλάδα ως μέλος της σοβιετικής αποστολής που είχε επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ποπόφ. Παρέμεινε παράνομος στη διάρκεια του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και μετά τη λήξη του.
Ο Νίκος Βαβούδης δούλεψε στο μηχανισμό των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αθήνα ως ασυρματιστής, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ με την έδρα της Κ.Ε., που βρισκόταν εκτός Ελλάδας.
Τον Νοέμβριο του 1951, δυνάμεις της Ασφάλειας και του στρατού, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Ρέντη, εισέβαλαν στο σπίτι της Λυκούργου 39 στην Καλλιθέα, όπου έμενε η οικογένεια του Νίκου Καλούμενου, παράνομου στελέχους του ΚΚΕ. Εκεί βρισκόταν και ο Νίκος Βαβούδης, που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι για να μην πέσει στα χέρια της Ασφάλειας. Τότε καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ ως «πράκτορας του εχθρού», ενώ, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της «Ελεύθερης Ελλάδας», ακούστηκε ότι ο Βαβούδης δεν σκοτώθηκε, αλλά φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο η κατηγορία δεν τεκμηριώθηκε.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου