Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη φλέγεται, το ευρωομόλογο (για τα καλά) στο τραπέζι



Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον υπό ασφυκτική πίεση σε ό, τι αφορά την κρίση χρέους και προτάσεις, όπως η έκδοση ευρωομολόγου, που παλαιότερα απορρίπτονταν ασυζητητί από τους ισχυρούς, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

Πόσο μάλλον που διατυπώνονται πια από πρόσωπα όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Χουάν Χοσέ Μπαρόζο, όπως από την Παρασκευή είχε μεταδώσει το protothema.gr. H Κομισιόν προωθεί τρεις εναλλακτικές λύσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, κάποιες εκ των οποίων δεν απαιτούν αναθεώρηση των συνθηκών.


Διαβάστε εδώhttp://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160482 αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ.

Το "νέο" της ημέρας έγκειται στο ότι η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εμφανίζεται να τηρεί τουλάχιστον στάση αναμονής για την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε ασυζητητί. Το Βερολίνο φέρεται να εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ευρωομόλογο δεν αποτελεί τη λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "θα μελετήσουμε την πρόταση Μπαρόζο και υα την κρίνουμε".

Προφανώς, με φόντο αυτές τις εξελίξεις, δεν είναι άσχετη η πληροφορία που θέλει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να συναντώνται την Πέμπτη στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα, τα χρηματιστήρια και το ευρώ πιέζονται, με φόντο τις προεδιοποιήσεις της Moody's για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας της Γαλλίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Εΰρωζώνη, καθώς και τις εκτιμήσεις του Πεκίνου για ιδιαίτερα πιθανή παγκόσμια ύφεση.

Διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160623 αναλυτικά για την εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές, οι οποίες επίσης επηρεάζονται και από τις νέες αρνητικές εκτιμήσεις που εκφράζει ο οίκος Fitch για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και από τις δυσοίωνες προβλέψεις του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, κατά τον οποίο η ιταλική οικονομία έχει πάρει τον δρόμο δίχως επιστροφή και εντός του 2012 θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Όλα αυτά όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει σήμερα συνομιλίες στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες (διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=160597 το σχετικό ρεπορτάζ) με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Οι συνομιλίες θεωρούνται κρίσιμες τόσο για την προσπάθεια εκταμίευσης της 6ης δόσης όσο και για τον προγραμματισμό της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα. 



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου