Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ Παίρνουν θέση για την αλλαγή σελίδας


 Στην «έδρα» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου
Να αλλάξουν σκηνικό χωρίς να τραυματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου επιχειρούν ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έχει ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για την επόμενη ημέρα
Να προχωρήσουν στην αλλαγή σκηνικού στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να τορπιλίσουν την εθνική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου, επιχειρούν -διά των δηλώσεων- η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Το πασιφανές δίλημμα και τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν ήδη προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις στην ηγετική πυραμίδα του ΠΑΣΟΚ, με τα κορυφαία στελέχη να σπεύδουν... βραδέως για τις επόμενες κινήσεις. Το σίγουρο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε και... επισήμως η κουβέντα για τις αναγκαίες αλλαγές και με στόχο την ενίσχυση της "ασθενικής" στα γκάλοπ δυναμικής του κόμματος.

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τα κορυφαία στελέχη (που θα συνεχιστούν και σήμερα) φαίνεται δε ότι λειτουργούν υπέρ του διαλόγου για την "ταμπακέρα", αφού μετά την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την πρωθυπουργία ουκ ολίγα κομματικά στελέχη είτε προβλέπουν, είτε ζητούν την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή ηγεσίας.
"Μπορεί αυτή τη στιγμή να θυμίζουμε την εικόνα της γάτας που κυνηγάει την ουρά της χωρίς αποτέλεσμα, αλλά είναι θέμα χρόνου οι πρωτοβουλίες...", τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτάχυνση των ανακατατάξεων στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, όπως εκτιμούν στελέχη που συναντήθηκαν μαζί του, είναι "ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις". Ο κ. Παπανδρέου έκανε χθες το απόγευμα δημόσια παρέμβαση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στην εν λόγω ανακοίνωση, αφού "μιλά" για το "διακύβευμα" και περιγράφει τις τεράστιες δυσκολίες για την καταβολή της 6ης δόσης και τη σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, φτάνει στο "διά ταύτα".
    Ο Ευ. Βενιζέλος απέφυγε δημόσια παρέμβαση για το ΠΑΣΟΚ.




Ο Ευ. Βενιζέλος απέφυγε δημόσια παρέμβαση για το ΠΑΣΟΚ.
"Η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων". Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις που με προσεκτικό τρόπο "εμφανίζονται" στην ανακοίνωση; Απ' ό,τι φαίνεται ο κ. Παπανδρέου θέλει να κλείσει "εδώ και τώρα" τη συζήτηση περί διαδοχής και να βάλει φρένο στα σενάρια έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εν εξελίξει κρίσιμες μάχες της κυβέρνησης και του Λ. Παπαδήμου στην Ευρώπη.
Εμπειρα στελέχη όμως συμπληρώνουν ότι η προσωρινή "ανακωχή" και όσο δεν κινούνται οι διαδικασίες στο κόμμα δίνουν "χρόνο στον χρόνο" σε όσους τον χρειάζονται. "Και ο Παπανδρέου αλλά και οι εν δυνάμει υποψήφιοι δεν μπορούν να κάψουν τη στρατηγική τους με μια βιαστική κίνηση τώρα", διαπιστώνει κομματικό στέλεχος, θεωρώντας ότι προ των Χριστουγέννων δύσκολα θα καταγραφεί το "επόμενο" καθοριστικό βήμα από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
  Ο Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε ότι πριν από την έκτη δόση δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.


Ο Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε ότι πριν από την έκτη δόση δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.
"Ανευθυνότητα"
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου στο "Εθνος της Κυριακής" που λέει καθαρά ότι πριν από την καταβολή της 6ης δόσης δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ. Είναι αδιανόητο, συμφωνεί και ο Γ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι πέραν της δόσης και της ψήφισης του προϋπολογισμού, κάτι άλλο θα ισοδυναμούσε "με μια πράξη ανευθυνότητας". Αλίμονο -καταλήγει- εάν αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ κινούσε διαδικασίες για την επιλογή, είτε την αντικατάσταση, είτε τη συνέχιση...
Με μια άλλη πτυχή που έθιξε ο κ. Ραγκούσης στη ΝΕΤ και "υποστηρίζει" την άρνηση στο να ανοίξουν τώρα οι διαδικασίες αλλά και στη σιωπή των στελεχών, συμφωνούν και άλλα στελέχη. Δηλαδή, μπορεί να μη ζητούν τώρα εσωκομματικές διαδικασίες και "κάλπες", αλλά τάσσονται υπέρ της συνέχισης του δημόσιου διαλόγου μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στη "γραμμή" του συνθήματος "ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε" (του οποίου εμπνευστής λέγεται ότι ήταν ο κ. Ραγκούσης προεκλογικά)...
 Η Αννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης πορείας της κυβέρνησης
Η Αννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης πορείας της κυβέρνησης
Ευ. Βενιζέλος:
Ολα θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο
Κοντά στην αφετηρία των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ως υπουργός Οικονομικών σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία έχει εκ των πραγμάτων σύνθετη "ατζέντα" και προτεραιότητες.
Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να κάνει δημόσια παρέμβαση τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την κινούμενη άμμο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά βουλευτές και στελέχη που τον στηρίζουν στο εσωκομματικό πεδίο δηλώνουν ότι η συζήτηση και για την αλλαγή ηγεσίας πρέπει να ξεκινήσει (σίγουρα δε προ των εκλογών). Τι θα κάνει ο κ. Βενιζέλος;
Με τον Θ. Πάγκαλο θα έχει συνάντηση σήμερα ο Γ. Παπανδρέου
Με τον Θ. Πάγκαλο θα έχει συνάντηση σήμερα ο Γ. Παπανδρέου
Οσοι τον γνωρίζουν καλά αναφέρουν ότι η δέσμευσή του να στηρίξει σθεναρά την κυβέρνηση Παπαδήμου για την έξοδο από την κρίση είναι δεδομένη και προσθέτουν αυτό που ο ίδιος επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του, πως "όλα θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο". Προσεκτική στις διατυπώσεις της και η Α. Διαμαντοπούλου, που έχει ταχθεί υπέρ της κατ' αρχάς ανεμπόδιστης πορείας της κυβέρνησης ενότητας.
Τετ α τετ
Νέος κύκλος συναντήσεων με κορυφαίους
Και τα τετ α τετ συνεχίζονται... Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να εξαντλήσει σήμερα τη λίστα των κορυφαίων στελεχών, αλλά επιμένει στη διαβούλευση για την "επόμενη μέρα" του ΠΑΣΟΚ - παρότι με τη χθεσινή ανακοίνωση μάλλον σπεύδει να διατηρήσει "κλειστά τα χαρτιά" των δικών του προθέσεων.
Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, που πρόσφατα κάλεσε σε δείπνο στο σπίτι του την ομάδα των 3+1 (τους κ. Λοβέρδο, Ραγκούση, Μόσιαλο και την Α. Διαμαντοπούλου) και τους κ. Κακλαμάνη, Ευθυμίου και Καστανίδη (που μίλησε για την ανάγκη συμφωνίας κορυφής). Είναι προφανές ότι η συζήτηση θα είναι εφ' όλης της ύλης, όπως και με τους προηγούμενους "καλεσμένους" στο γραφείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. "Είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου", δήλωσε ο Ηλ. Μόσιαλος, αλλά για ένα συγκεκριμένο θέμα -για την πρόταση το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στις εθνικές κάλπες με άλλον πρωθυπουργό και άλλον πρόεδρο του κόμματος. Τι θα συμβεί; Προς το παρόν ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει ταξίδια για τον ίδιο. Εκτός απροόπτου, την Πέμπτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στην "έδρα" του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ εν συνεχεία δεν αποκλείεται να επισκεφτεί το Βερολίνο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου