Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ. Καταστροφή για τους αδύναμους


Προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, υπογράμμισε ο Ζ. Μπαρόζο
"Καλώ την κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για την εθνική πολιτική ενότητα και για να πετύχουν την απαιτούμενη στήριξη σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Ακόμη πιο επώδυνες συνθήκες για τους Ελληνες -κυρίως για τους πιο αδύναμους- και απρόβλεπτες επιπτώσεις γενικότερα, θα έχει ένα ενδεχόμενο "όχι" της Ελλάδας στη νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Με αυτή την προειδοποίησή του, η οποία διατυπώθηκε σε έντονα δραματικούς τόνους, ο Ζ. Μπαρόζο απηύθυνε επείγουσα έκκληση για "εθνική και πολιτική ενότητα" στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ανέφερε ότι "στην ΕΕ συμφωνήσαμε σε μακροπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας", τόνισε ότι "προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, κάτι που είναι ουσιώδους σημασίας".
"Για τον λόγο αυτόν, καλώ την κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για την εθνική πολιτική ενότητα και για να πετύχουν την απαιτούμενη στήριξη σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει αυτού του είδους τη στήριξη από την αρχή της κρίσης. "Εάν αυτή η στήριξη ήταν σημαντική χθες, τότε είναι απολύτως καθοριστική σήμερα", διεμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Aιχμές
Εξάλλου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζοζέφ Ντολ δήλωσε ότι "η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου, ούτε τη σταθερότητα του ευρώ".
Με σαφείς αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του ΕΛΚ υπενθύμισε τους όρους του άρθρου 4 της Συνθήκης για την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, "τα κράτη-μέλη διευκολύνουν την Ενωση στην εκπλήρωση της αποστολής της και απέχουν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου ικανού να θέσει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση των στόχων της Ενωσης". Ο Ζ. Ντολ ζήτησε από την Ελλάδα να σεβαστεί τόσο το πνεύμα όσο και τους όρους αυτού του άρθρου.
"Οι χειρότεροι εχθροί του ευρώ την τρέχουσα περίοδο είναι η αμφιβολία και η αβεβαιότητα", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος, στηρίζοντας το αίτημα του κ. Σαμαρά, υπογράμμισε ότι "οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πλέον κατάλληλη λύση στην τρέχουσα κατάσταση".
ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ
Λύση με σχέδιο Μάρσαλ
Την άμεση εφαρμογή ενός "σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η θετική έκβαση στο ελληνικό δημοψήφισμα, ζήτησαν χθες οι δύο ηγέτες των Πρασίνων της ΕΕ, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς.
"Η πικρία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο πρόγραμμα λιτότητας, από το ΔΝΤ και την ΕΕ, δεν παύει να αυξάνεται, ενώ συγχρόνως μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού παραμένει θετική στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι "τώρα, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να ληφθούν αποφάσεις με σκοπό να πραγματοποιηθεί ένα αληθινό πρόγραμμα ανοικοδόμησης".
ΠΡΟΤΑΣΗ
Αλλοδαποί εφοριακοί
Την αποστολή στην Αθήνα εφοριακών υπαλλήλων και τελωνειακών για να τη βοηθήσουν να βελτιώσει τον μηχανισμό είσπραξης φόρων έχει προτείνει η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.
"Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που έκανα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας. Πρότεινα να μπορούμε να στείλουμε μια ομάδα εφοριακών και τελωνειακών για να συμμετάσχουν σε κάθε προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος και των τελωνείων", δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση η κ. Πεκρές, προσθέτοντας ότι οι Ελληνες πρέπει να σχηματίσουν "μια διοίκηση ελέγχων και εισπράξεων των φόρων". Προειδοποίησε πάντως ότι η πρότασή της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου