«Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ενημερώνοντας σχετικά τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας και πριν την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Κύπρου «η οποία προσέλαβε τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011».
Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι σε ένα χρόνο, από σήμερα, το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια αν, πού και πόσους υδρογονάθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης.
Υπήρξε δε απόλυτα καθησυχαστικός σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο να πληγεί ο θαλάσσιος τουρισμός από την εκμετάλλευσή τους, λέγοντας ότι ο κίνδυνος να σημειωθεί ατύχημα ρύπανσης ή αστοχία είναι μηδενικός και πρόσθεσε ότι οι προδιαγραφές θα είναι πιο αυστηρές ακόμα και από αυτές της Νορβηγίας, λόγω της σεισμικότητας στη περιοχή μας.
Αναφερόμενος στα τρία κοιτάσματα για τα οποία θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, είπε ότι για μεν του Πατραϊκού η εκτίμηση που υπάρχει είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο «Πρίνους», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ γι' αυτό των Ιωαννίνων ανέφερε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι' αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος. Ανοίξαμε με σοβαρότητα τον βηματισμό μας, για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και η προσπάθεια μας είναι πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη με πρόνοια, ώστε να μην υπάρξει ληστρική εκμετάλλευση», τόνισε, σημειώνοντας ότι από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα, έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι 7 απ' αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι άμεσα και μέσα στο Δεκέμβρη θα προχωρήσουν οι έρευνες σε τρεις περιοχές στις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα χαλκού. Μάλιστα, όπως είπε, είναι βεβαιωμένο ότι υπάρχουν κοιτάσματα χαλκού 2,5 δισ. ευρώ και τα δυναμικά τους είναι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι θα αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί, ώστε να μηδενιστούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου