Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ανησυχία για το γαϊτανάκι των υπουργών


Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει «πιο αυστηρό μήνυμα αν χρειαστεί» προς τους υπουργούς
Η στάση της ΝΔ, με την αντίθεσή της σε νέα μέτρα, και του ΠΑΣΟΚ, όπου τα στελέχη ασχολούνται με τα εσωκομματικά, έχουν φέρει σε δίλημμα τον πρωθυπουργό για το εάν θα ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο
Ενα απίστευτο «παζλ», με τους υπουργούς της ενός μηνός κυβέρνησης να «προσαρμόζουν» τις δράσεις τους με μια οιονεί προεκλογική «ατζέντα», παρακολουθεί στενά το Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν είχε αποκλείσει μιλώντας σε στενό συνεργάτη του -προ δεκαπενθημέρου- την κίνηση να στείλει «πιο αυστηρό μήνυμα αν χρειαστεί» προς τους υπουργούς του. Η δε φράση του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου «αυτή η κυβέρνηση είναι κανονική...» δείχνει τη βούληση του κ. Παπαδήμου να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο απόλυτη αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο και όχι «παρενοχλήσεις σε αυτό» για εσωκομματικές σκοπιμότητες και προς αναζήτηση πλεύσης σε συγκεκριμένο προεκλογικό ορίζοντα. Τι συνέβη χθες; Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες αποφάσισε να ενημερώσει πλήρως για τις εξελίξεις κατ' αρχάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια (με τον οποίο συναντάται σήμερα το μεσημέρι) και εν συνεχεία τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ομως τουλάχιστον τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου εισπράττει διάφορα «τελεσίγραφα» αφενός από τη ΝΔ, που διά των στελεχών της διατυμπανίζει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα προ της εθνικής κάλπης, και αφετέρου από το ΠΑΣΟΚ, όπου κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ασχολούνται «αρκετά» με ζητήματα που αφορούν επί της ουσίας στην εσωκομματική διάσταση της συγκυρίας.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος να ξεκαθαρίσει τώρα το πλαίσιο της κυβερνητικής λειτουργίας ή να επιβεβαιώσει την κατά πολλούς «προφητεία» ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, αφού ενημερώσει σήμερα για την «ταμπακέρα» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, θα καλέσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολιτικούς αρχηγούς και το Υπουργικό Συμβούλιο, για να θέσει τα δικά του... διλήμματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου πάντως επιμένει ότι βασική προτεραιότητά του είναι η διάσωση της χώρας και η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην Ιπποκράτους συγκεντρώνονται τα αιτήματα-μηνύματα από τους «πράσινους» και ο ίδιος προσανατολίζεται να παρουσιάσει το πλάνο για την οικονομία μεθαύριο στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και εντός των προσεχών ημερών να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Θα ανοίξει τα χαρτιά του; «Θα ακούσει τις προτάσεις, αλλά και ο ίδιος έχει προφανώς άποψη» τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, όπου οι γνωρίζοντες λένε ότι έχουν ήδη λάβει το μήνυμα Παπανδρέου, αλλά το αποδίδουν σε ακριτομυθίες - δηλαδή αποφεύγουν να αναφερθούν στο «διά ταύτα» των επιλογών του.
Διαδικασίες
Μπορεί να ανοίξει τις εσωκομματικές διαδικασίες; Ναι, αλλά «αποκρύβουν» προς το παρόν το τι θα πράξει ο ίδιος - αν θέλει να διεκδικήσει την επανεκλογή του ή να τους κατευθύνει απλώς στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, που κρατά στα χέρια της τη διάσωση της χώρας... Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου για τα πιθανά νέα μέτρα, την... αντισυμπολίτευση και τον ίδιο «εξουθενωμένο» να τα πάρει όλα στην πλάτη του, καθώς και η «εικόνα» υπουργών εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επαναπροσδιορισμού των στόχων της παρούσας κυβέρνησης - και ίσως στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ζητηθεί από τον Λ. Παπαδήμο να πέσουν οι μάσκες...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου