Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Στρες: Αιτία ή αποτέλεσμα της υπογονιμότητας;

Για πολλά χρόνια, η βασική διαμάχη μεταξύ ειδικών ήταν εάν το στρες είναι αιτία ή αποτέλεσμα της υπογονιμότητας.

Πλέον εκτιμάται ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι μάλλον αμφίδρομη, πως δηλαδή το στρες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα αλλά και η υπογονιμότητα επηρεάζει τα επίπεδα στρες και την ψυχική διάθεση, με δραστικό μάλιστα τρόπο.


Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα στρες σε γυναίκες με υπογονιμότητα είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε γυναίκες με καρκίνο, AIDS και καρδιοπάθειες.


Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πληθώρα δυσβάσταχτων συναισθημάτων, ειδικά σε ανθρώπους που θεωρούν την απόκτηση απογόνων ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους στη ζωή τους.


Το ερώτημα που απομένει είναι εάν συμβαίνει και το αντίστροφο, εάν δηλαδή το στρες μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα και τη γονιμότητα.


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility», γυναίκες που είχαν στο σάλιο τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου άλφα αμυλάση (ενός βιολογικού δείκτη στρες) χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.


Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με την υψηλότερη συγκέντρωση άλφα - αμυλάσης είχαν 12 % λιγότερη πιθανότητα να συλλάβουν από αυτές που είχαν χαμηλότερη.


Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί μια ένδειξη υπέρ της υπόθεσης ότι το στρες μπορεί να δράσει παρεμποδιστικά στη διαδικασία της σύλληψης.


Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν διπλάσια πιθανότητα να δυσκολευτούν στη σύλληψη από εκείνες που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό.


Ο μηχανισμός που μπορεί να δημιουργεί υπογονιμότητα έχει πιθανόν να κάνει με τη φυσιολογία της κατάθλιψης, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, τη διατάραξη του άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - επινεφριδίων, καθώς και με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.


Πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες επιρροές, γνωρίζουμε ότι το στρες επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα εν γένει, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική λειτουργία.


Βέβαια, οι συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως για παράδειγμα, το πολύ κάπνισμα, αλκοόλ ή η μειωμένη ερωτική διάθεση έχουν και αυτές μερίδιο ευθύνης στην αναπαραγωγική επιτυχία του ζευγαριού.


Παρ' όλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να πούμε με σιγουριά ότι το στρες και η ψυχική διάθεση είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υπογονιμότητα, αφού κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίδραση στο στρες και μπορεί να μην εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα με κάποιον άλλο.


Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου