Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Από 1η Μαρτίου σε ισχύ η δυνατότητα εφαρμογής των νέων κατώτατων μισθών



Η μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 22% (και 32% για τους νέους έως 25 ετών) θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο ο κ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στους εργοδότες για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου. «Η μείωση είναι δικαίωμα, αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη» είπε. 

Πριν δε στεγνώσει το μελάνι για τις μειώσεις στις επικουρικές ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειασθούν και νέες.


Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο μνημόνιο στις συμβάσεις εργασίας το υπουργείο επισημαίνει ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα. 

Ωστόσο, οι ειδικοί σχεδόν προεξοφλούν τραγικά για τον εργαζόμενο σενάρια, όπως πλήρη κατάργηση στην πράξη των κλαδικών συμβάσεων και δικαίωμα μονομερούς ανατροπής των ατομικών συμβάσεων από τον εργοδότη, με κίνδυνο η μείωση μισθού που δυνητικά μπορεί να υποστεί ο εργαζόμενος να ξεπεράσει ακόμη και το 40%.

Με εγκυκλίους θα εξειδικευτούν και τα υπόλοιπα θέματα που μένουν ανοιχτά -και δυστυχώς είναι πολλά αφού μιλάμε για εκ βάθρων ανατροπή των ισχυόντων μέχρι σήμερα- μετά τις ανατροπές που φέρνει στα εργασιακά ο νόμος για το νέο μνημόνιο. 

Για παράδειγμα ασαφές παραμένει ακόμη τι θα συμβεί με το επίδομα ανεργίας που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και με τις υπόλοιπες παροχές-επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την αποσύνδεση σειράς παροχών επιδομάτων και ασφαλιστικών διατάξεων από τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ψηφισθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλά και για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Το ψαλίδισμα του κατώτατου μισθού

Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο ο υπουργός κ. Γ.Κουτρουμάνης παρέπεμψε στους εργοδότες για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου. «Η μείωση είναι δικαίωμα αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη», είπε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με 20 παροχές που το ύψος τους συνδέεται με το κατώτατο μισθό, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, και οι κατώτατες συντάξεις. Δηλαδή ποιες θα ακολουθήσουν την μείωση και ποιες όχι. 

Ήδη έχουν εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα. Σημειώνεται ότι στα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό είναι και το επίδομα ανεργίας.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο εξετάζει την αποσύνδεση σειράς παροχών, επιδομάτων και ασφαλιστικών διατάξεων από τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, προκειμένου να αποφευχθούν αλλεπάλληλες μειώσεις εξαιτίας της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22%.

Στον αέρα οι συμβάσεις εργασίας

Στο μεταξύ, στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου των 360.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των κλαδικών, αν εν τω μεταξύ δεν έχει υπογραφεί στους κλάδους τους, νέα συλλογική σύμβαση. 

Στις ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις κλαδικές, τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου της νέας δανειακής σύμβασης μετά τη λήξη της μετενέργειας διασφαλίζεται μόνο ο κατώτερος κλαδικός μισθός (που είναι συνήθως υψηλότερος κατά 8% έως 40% από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση) και τα βασικά επιδόματα, (ωρίμανση, επίδομα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας). 

Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική. Είναι ωστόσο σαφές πως οι εργαζόμενοι θα πιεσθούν να συμφωνήσουν (σε ατομικό επίπεδο) σε χαμηλότερες αμοιβές υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης. 

Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς. Τούτο καθίσταται απολύτως αδύνατο από ένα επιπλέον γεγονός. Ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).

Επίσης ανοιχτό παραμένει το αν θα διατηρηθεί τελικά το επίδομα γάμου, ενώ διευκρινιστικές εγκύκλιοι αναμένονται για το θέμα της εργασίας των συνταξιούχων. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, ως το τέλος Ιουλίου, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να ξανασυζητήσουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να εξετάσουν πιθανές αναπροσαρμογές. 

Δεν αποκλείεται νέο ψαλίδι στις επικουρικές

Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς η λύση που επιλέχθηκε «δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο». 

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι «η κόκκινη γραμμή για μειώσεις από το 300 έως τα 200 ευρώ κατ΄ ουσίαν μετέφερε το πρόβλημα από τις επικουρικές στις κύριες συντάξεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου με τις μειώσεις θίγεται το 13,6% των κύριων συντάξεων, ενώ οι μειώσεις των επικουρικών δεν είναι βέβαιο ότι θα περιορισθούν σε αυτές που ήδη εφαρμόζονται.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου