Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Υπό τον έλεγχο της τρόικας η Πορτογαλία για να πάρει την επόμενη δόση


Η τρίμηνη αξιολόγηση για το σχέδιο διεθνούς δανεισμού της Πορτογαλίας εξελίσσεται «πολύ καλά», τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Άλβαρο Σάντους Περέιρα, τη στιγμή που η Τρόικα των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ,ΔΝΤ) αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχό της την ερχόμενη



εβδομάδα. Η επιχείρηση της αξιολόγησης, που ξεκίνησε προ εβδομάδος, «εξελίσσεται πολύ καλά», τόνισε ο Σάντους σε συνέντευξη μετά το υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως «η πορτογαλική κυβέρνηση, αλλά κι ο πορτογαλικός λαός, είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αποδείξουν στον κόσμο πως είμαστε ικανοί να σεβασθούμε τη συμφωνία» με την Τρόικα.


Μετά το πέρας της αξιολόγησης από την Τρόικα, η Πορτογαλία ευελπιστεί να εκταμιευθεί η νέα δόση των 14,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα έλθουν να προστεθούν στα 38,2 δισ. ευρώ που της έχουν δοθεί έως σήμερα.


Για τον δανεισμό της με 78 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας οδυνηρές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη τριετία, οι οποίες όμως προβλέπεται να της προκαλέσουν μία υφεσιακή πορεία, καθώς όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομία της χώρας καταγράφει ύφεση 3% έως σήμερα.


«Καθώς η Πορτογαλία είναι μία ανοικτή οικονομία, της οποίας ο πλέον δυναμικός τομέας είναι επί του παρόντος ο εξαγωγικός, έχουμε πληγεί ιδιαίτερα τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι μας καταγράφουν ανάπτυξη με πιο υψηλούς ρυθμούς», τόνισε ο Σάντους Περέιρα.


Με το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά 1,5% τον περασμένο χρόνο και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 14% (35% μεταξύ των νέων 15-24 ετών), ο Σάντους χαρακτήρισε «απαράδεκτα» αυτά τα στοιχεία και ανακοίνωσε μία αναδιάρθρωση των γραφείων εύρεσης εργασίας, με στόχο να αυξηθεί κατά 50% έως το 2013 ο αριθμός των ανέργων που βρίσκουν απασχόληση μέσω αυτών των γραφείων.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει όμως περαιτέρω αύξηση της ανεργίας για φέτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 3,3% -ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου