Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στο νομό Σερρών


Κεντρική Μακεδονία Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στο νομό Σερρών

Η παράνομη εισαγωγή  και χρήση Φ.Π. από άλλες χώρες, έστω και της Ε.Ε. οδηγεί στην επιβολή αυστηρών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων επισημαίνει το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής  Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Σερρών

Με τζίρο που πλησιάζει εκείνον της εμπορίας ναρκωτικών το οργανωμένο έγκλημα διακινεί απαγορευμένα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με έκθεση της Europol. Πάνω από το 25% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. και τη χώρα μας προέρχονται από την εν λόγω παράνομη αγορά.



Συχνά, μάλιστα, τα παράνομα κυκλώματα δημιουργούν νόμιμες εταιρείες χρησιμοποιώντας συσκευασίες και εμπορικά σήματα από γνωστές επιχειρήσεις φυτοφαρμάκων.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής  Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Σερρών, με αφορμή τις  καταγγελίες που έφτασαν στην Υπηρεσία για εισαγωγές μη  εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων από άλλες χώρες (Βουλγαρία - Τουρκία) και το γεγονός ότι ήδη ένας σημαντικός αριθμός αυτών έχει αποσυρθεί, ως ακατάλληλος, με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ανακοινώνει τα ακόλουθα :

Οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν  μόνον εγκεκριμένα   φυτοπροστατευτικά   προϊόντα  (Φ.Π.)  ακολουθώντας  τις  οδηγίες   χρήσης  που  αναγράφονται στις  ετικέτες  στην ελληνική γλώσσα.

Η ένταξη των χωρών στην Ε.Ε. δεν απλοποιεί τις διαδικασίες εισαγωγής Φ.Π. και  δεν νομιμοποιεί τις  εισαγωγές εάν δεν υπάρχει νόμιμη άδεια εισαγωγής από την αρμόδια Δ/νση του  ΥΠ.Α.Α.Τ.

Στη Περιφερειακή μας Ενότητα  εισάγονται από γειτονικές χώρες  παράνομα Φ.Π., ακόμη και προϊόντα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά της Ε.Ε. Το χαμηλό κόστος αγοράς  τους  συμβάλλει καθοριστικά ώστε να τα  προτιμούν οι αγρότες θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, γιατί σε πολλές περιπτώσεις στη σήμανσή τους, που δεν είναι και ελληνική, δεν αναγράφονται  τα πραγματικά  ή  όλα τα  συστατικά που εμπεριέχουν,  με αποτέλεσμα την μη ορθή και επικίνδυνη χρήση τους.

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και  10 του Ν.4036/2012 η παράνομη εισαγωγή  και χρήση Φ.Π. από άλλες χώρες, έστω και της Ε.Ε. οδηγεί στην επιβολή αυστηρών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων. 

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου