Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Πετάμε 181 κιλά τρόφιμα τον χρόνο


 

Πιο σωστή από ποτέ ακούγεται σήμερα η φωνή της μητέρας που λέει στο παιδί της «φάε όλο το φαγητό σου» ή, μεταφορικά, «καθάρισε το πιάτο σου», καθώς αυτή η συμπεριφορά συμβάλλει στη μείωση των οργανικών αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση τροφής για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 30 με 50% των προϊόντων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στις χωματερές. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο κάθε άτομο πετά στα σκουπίδια 181 κιλά τροφής, σχεδόν το βάρος ενός ενήλικα γορίλα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, περίπου το 23% των αυγών που παράγονται καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ το ίδιο συμβαίνει για μια ευρεία γκάμα προϊόντων.

Το πρόβλημα όμως δεν έχει τις ρίζες του στην κουζίνα, όπου γίνεται και η τελική διαλογή, αλλά ξεκινά από τον αγροτικό τομέα που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και χημικών, ενώ απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου, από το στάδιο της παραγωγής και της διανομής μέχρι και το στάδιο της απόρριψης αγροτικών προϊόντων στη χωματερή.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μείωση των οργανικών οργανικών υπολειμμάτων θα μπορούσε να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας παράλληλα τις πιέσεις που ασκούνται σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι το 2050 θα κληθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι στα πλούσια κράτη τα φρούτα και τα λαχανικά καταλήγουν στις χωματερές επειδή δεν είναι αρκετά «εμφανίσιμα» και οι έμποροι αποφασίζουν να τα ξεφορτωθούν, επειδή δεν διατηρούνται σωστά στα ψυγεία των νοικοκυριών ή επειδή δεν καταναλώνονται στα εστιατόρια.

Στα αναπτυσσόμενα κράτη δεν συμβαίνει το ίδιο. Τα φρούτα και τα λαχανικά καταστρέφονται και απορρίπτονται σε πολλές περιπτώσεις πριν καν φτάσουν στην αγορά, λόγω της έλλειψης ψύξης και του κακού οδικού δικτύου.

Άλλος ένας παράγοντας είναι οι υψηλές τιμές που έχουν ως αποτέλεσμα τα προϊόντα να καταλήγουν στις χωματερές, καθώς έμειναν αδιάθετα. 




econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου