Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η απεικόνιση μίας προϊστορικής μάχης: Όταν ο θηρευτής μετατρέπεται σε θήραμα


 
Ένα απολίθωμα ηλικίας 120 εκατομμύριων ετών, ανακάλυψαν ερευνητές στη Γερμανία, στο οποίο απεικονίζεται με τον παραστατικότερο  και πιο εντυπωσιακό τρόπο την τροφική αλυσίδα, ακόμα και αν σύμφωνα με τους επιστήμονες η επίθεση του θηρευτή στο θήραμα ενδέχεται να έγινε κατά λάθος.  
Πριν από περίπου 120 εκατομμύρια χρόνια ένας πτερόσαυρος, του είδους Rhamphorhynchus, επιχείρησε μία βουτιά στον προϊστορικό ωκεανό για να πιάσει το θήραμά του, ένα ψάρι, που άνηκε στο είδος των λεπτολεπιδών
 

Ωστόσο, ο θηρευτής γίνεται ξαφνικά θήραμα. Ο πτερόσαυρος καταπίνει το ψάρι αλλά πριν προλάβει να απολαύσει το θήραμά του, ένα μεγαλύτερο προϊστορικό ψάρι, ο ασπιδόρυγχος, του επιτέθηκε παρασύροντάς τον στο βυθό.

Τελικά και τα δύο προϊστορικά ζώα σκοτώθηκαν και κατέληξαν στον πυθμένα της θάλασσας. Όπως τονίζει ο Ερμπερχαρντ Φρέι, παλαιοζωολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης, μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε το απολίθωμα, το εύρημα είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο για την σπανιότητά του, αλλά και γιατί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο πτερόσαυρος δεν άνηκε στο διαιτολόγιο του ασπιδόρυγχου και μάλλον η επίθεση έγινε κατά λάθος.
«Συνήθως αυτά τα δύο ζώα δεν έχουν καμία επαφή και σχέση μεταξύ τους.Τα ψάρια δεν είναι πολύ έξυπνα και έτσι κάποιες φορές κάνουν επιθέσεις που αποδεικνύονται μοιραίες για αυτά. Παραδείγματος χάριν, ορισμένες φορές τα  ψάρια επιτίθενται σε κάποιο άλλο ψάρι που είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν μπορούν να το καταπιούν και τελικά χάνουν τη ζωή τους αφού πνίγονται στην προσπάθειά τους να το φάνε. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση», δήλωσε ο Ερμπερχαρντ Φρέι.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου