Η ΝΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γκάλοπ, δεν αντιμετωπίζει αυτήν τη φορά πρόβλημα μόνο από το κέντρο, αλλά κυρίως από τα δεξιά. Δυσκολεύει η εξίσωση για την αυτοδυναμία από ΛΑΟΣ, «Ανεξάρτητους Ελληνες» και «Δημοκρατική Συμμαχία». Εμφάνιση στις μετρήσεις και από τη «Χρυσή Αυγή»
Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, ο χώρος της δεξιάς - κεντροδεξιάς θα εκπροσωπηθεί σε εκλογική αναμέτρηση από τέσσερα κόμματα, γεγονός που από μόνο του καθιστά δύσκολη την εξίσωση της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς, εν αντιθέσει με όλους τους προκατόχους του, δεν αντιμετωπίζει αυτήν τη φορά πρόβλημα μόνον σε ό,τι αφορά το κέντρο, αλλά κυρίως τη δεξιά πλευρά του. Εκεί βρίσκονται ο ΛΑΟΣ και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», το νέο κόμμα του κ. Καμμένου. Δεξιότερα βρίσκεται και η «Χρυσή Αυγή», η οποία για πρώτη φορά «φαίνεται» στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, καλείται να αντιμετωπίσει την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία στοχεύει πολιτικά και εκλογικά στο κεντροδεξιό κοινό...Οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το πρόβλημα για τη ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνά το 20% στην πρόθεση ψήφου και το 25% με την αναγωγή των αναποφάσιστων. Την ίδια ώρα, ο κ. Καμμένος δείχνει να μπαίνει άνετα στη Βουλή, όπως και ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ πάνω από το όριο του 3% εμφανίζεται και η «Χρυσή Αυγή».
Η Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκεται γύρω από το 3%, χωρίς να δείχνει δημοσκοπικά ότι έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στη Βουλή, αλλά και αυτό το ποσοστό αποτελεί προϊόν διαρροής ψηφοφόρων κυρίως από τη ΝΔ.
Πρόβλημα
Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και εισηγούνται στον πρόεδρο του κόμματος την έναρξη ενός διμέτωπου αγώνα. Ουσιαστικά του προτείνουν, παράλληλα με τις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του κ. Βενιζέλου που ήδη ξεκίνησαν, να ξεκινήσει μάχη και κατά των κομμάτων που βρίσκονται στην ίδια «πολυκατοικία». Η στρατηγική των επιθέσεων αυτών θα βασιστεί, σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, στους εξής άξονες:
1. Στη θεωρία της χαμένης ψήφου. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να χαρακτηρίζει σε κάθε ευκαιρία την ψήφο σε αυτά τα κόμματα ως «χαμένη» και ως εμπόδιο στην πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.
2. Στην προβολή θεμάτων που αποτελούν βασική ατζέντα των κομμάτων αυτών. Ηδη η ΝΔ, με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, δίνει έμφαση στα θέματα που αφορούν τον νόμο και την τάξη, ενώ παράλληλα αγκαλιάζει πολιτικά κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, αλλά και οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Στην προβολή της ΝΔ ως του μοναδικού κόμματος που έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
4. Στην αξιοποίηση του κεφαλαίου «Καραμανλής», προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη για συσπείρωση όλων των κεντροδεξιών δυνάμεων.
5. Στη συνέχιση της απόπειρας διεύρυνσης με στελέχη που προέρχονται από τη Δεξιά, χωρίς απαραίτητα να ήταν κατά το παρελθόν στελέχη της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι εάν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν τα ίδια ευρήματα, και εφόσον η αυτοδυναμία παραμείνει... μακρινός στόχος, τότε η επίθεση στο εσωτερικό της «γαλάζιας πολυκατοικίας» θα γίνει μονόδρομος.
Παράλληλα, επειδή ακριβώς τα άλλα κόμματα στον χώρο της Δεξιάς προβάλλουν σταθερά αντι-μνημονιακές θέσεις, δεν αποκλείεται και ο πρόεδρος της ΝΔ να ολισθήσει σε μια τέτοια προεκλογική τακτική προκειμένου να μειώσει τις απώλειες.
Τελευταίες μετρήσεις
Ρευστότητα στα γκάλοπ
Ρευστότητα στα γκάλοπ
Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, στον χώρο της κεντροδεξιάς καταγράφεται έντονη ρευστότητα και πολυκερματισμός καθώς δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιθανό ενδεχόμενο ο χώρος να εκφραστεί στη Βουλή με τέσσερα κόμματα.
Το βαρόμετρο της Public Issue δείχνει προβάδισμα της ΝΔ (25%) αλλά με απώλειες, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στο 11%, ενώ εντός Βουλής καταγράφει τον ΛΑΟΣ (4%), τη «Χρυσή Αυγή» (3%) και τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» (6,5%).
Αντίστοιχη εικόνα κατέγραψε και η Pulse καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ είναι στο 23% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,5%.
Στον χώρο της κεντροδεξιάς ακόμη ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 4%, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» 6,5% και η «Χρυσή Αυγή» 4,5%.
ΚΟ της ΝΔ
Επιστροφή πέντε «ανταρτών»
Επιστροφή πέντε «ανταρτών»
Την επιστροφή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πέντε βουλευτών που καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Πρόκειται για τους βουλευτές Αλ. Δερμετζόπουλο (Εβρου), Αν. Καρυπίδη (Σερρών), Εμμ. Κεφαλογιάννη (Ηρακλείου), Θ. Λεονταρίδη (Σερρών), και Ζ. Τζηκαλάγια (Καστοριάς), οι οποίοι είχαν καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, στη συνέχεια όμως είχαν αλλάξει στάση και είχαν υπερψηφίσει τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου για τα εργασιακά και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κάτι το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Αντ. Σαμαρά να τους επαναφέρει στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κρίσιμη ψηφοφορία επί του νέου Μνημονίου 21 «γαλάζιοι» βουλευτές καταψήφισαν, με αποτέλεσμα να διαγραφούν από την ΚΟ του κόμματος, ενώ μόνο οι πέντε από τους 21 υπερψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους που συζητήθηκαν στη Βουλή, γεγονός που αποτέλεσε και το εισιτήριο επιστροφής τους στην ΚΟ της ΝΔ. Εξι βουλευτές στους εφαρμοστικούς νόμους επέμειναν στο «όχι», ενώ οι υπόλοιποι δέκα βουλευτές ήταν απόντες από τις ψηφοφορίες. Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν οι Ελενα Κουντουρά, Δ. Σταμάτης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Μαργαρίτης Τζίμας, Π. Μελάς και Σπ. Γαληνός, ενώ απόντες ήταν οι Κ. Γκιουλέκας, Κ. Μαρκόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γ. Βλάχος, Κ. Παπασιώζος, Μ. Γιαννάκης, Χρ. Ζώης, Γ. Βαγιωνάς, Τσαμπίκα Ιατρίδου και Γ. Καρασμάνης. Τρεις από τους «16», η Ελ. Κουντουρά, ο Δ. Σταμάτης και ο Π. Μελάς, προσχώρησαν στο νέο κόμμα του Π. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Ελληνες», ενώ και άλλοι βουλευτές από τους διαγραφέντες συζητούν με τον Π. Καμμένο.
Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου