Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πλατφόρμα Φλωρίδη με άξονες συγκυβέρνηση και λιτότητα



Πλατφόρμα Φλωρίδη με άξονες συγκυβέρνηση και λιτότητα
Την ιδεολογική του πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης , με τίτλο «η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί». Στο πολυσέλιδο κείμενο, ο πρώην υπουργός παρουσιάζει τις προτάσεις του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ ζητάει κυβέρνηση συμμαχίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.



Σύμφωνα με τον
κ. Φλωρίδη, το θεμελιώδες ερώτημα είναι «εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στις ευρωπαϊκές δομές ή με κάποιον τρόπο (αναγκαστικά ή οικειοθελώς) θα βγει από αυτές εντασσόμενη στο τριτοκοσμικό περιβάλλον».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι το κόμμα «δεν προχώρησε ακόμα στον απολογισμό της διετίας που κυβέρνησε και επιπλέον δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής το πρόγραμμά του για την επόμενη δεκαετία».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι η ένταση του πολιτικού αδιεξόδου θα ενισχύσει τη διάθεση αποχής ή εναντίωσης της κοινωνίας σε κάθε πρωτοβουλία εξόδου από την κρίση, ενώ τονίζει ότι «μερικές " κακομαθημένες" κοινωνικές ομάδες που παρασιτούν επί δεκαετίες στο σώμα ολόκληρης της κοινωνίας, είναι προφανές ότι θα προσπαθήσουν, μέσα σε συνθήκες συνολικής αποσύνθεσης και εντεινόμενης ανομίας να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργιών της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, για να καταφέρει η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη πρέπει να κυβερνηθεί από τη συμμαχία εκείνων που αναλαμβάνουν ευθύνες και διαθέτουν σχέδιο και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση .

Ζητεί να δεχτούμε ότι εταίροι και οι δανειστές μας πήραν σημαντικές πρωτοβουλίες και διέθεσαν χρήματα (έστω και από δικούς τους προϋπολογισμούς) για να βοηθήσουν την Ελλάδα να υπάρξει και να κερδίσει χρόνο. Για να γίνει αυτό πρέπει, όπως επισημαίνει η«χώρα να κυβερνηθεί».

Και τέσσερα είναι τα στοιχεία της νέας κατεύθυνσης:

- Η σταθεροποίηση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

- Η βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας και της διακυβέρνησης

-Η ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, από παρασιτικό σε παραγωγικό, και,

-Η δημιουργία ενός νέου, υγιούς κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα ο κ. Φλωρίδης προτείνει:


- Ενίσχυση του Κοινοβουλίου, ή ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η Δημοκρατία αν αποκτήσει θεσμικά αντίβαρα.

- Να μειωθεί στο μισό η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων να ανατεθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή.

- Νέος εκλογικός νόμος, πιο αναλογικός και με σαφώς μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.

- Σοβαρή λιτότητα και βαθύ «κούρεμα» στο πολιτικό σύστημα.

- Όλοι οι τομείς παραγωγής να συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη. Οι παραγωγικές πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχυθούν άμεσα και να βρουν πολλαπλασιαστές.

-Οι τομείς της ενέργειας και του τουρισμού πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή της αναπτυξιακής προσπάθειας.

-Ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιηθεί με την επιβαλλόμενη περιβαλλοντική φροντίδα.

- Για το κρίσιμο 2012 η ανάγκη είναι να ενισχυθούν άμεσα εκείνες οι παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα που μπορούν τώρα να δώσουν αποτέλεσμα.

-Απλό, λειτουργικό και διαφανές φορολογικό σύστημα.

-Άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου