Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αισιοδοξία και αγωνία για το PSI


Αισιοδοξία και αγωνία για το PSI
Ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την ομαλή έκβαση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα. Μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα και έως το βράδυ της Πέμπτης που εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, κορυφώνεται η αγωνία καθώς το αποτέλεσμα θα αποτελέσει κριτήριο για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση είναι συγκρατημένη η αισιοδοξία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο στόχος που θεωρείται αυτήν τη στιγμή επιτεύξιμος είναι το ποσοστό συμμετοχής να κινηθεί μεταξύ 75% και 90%.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές, αυτή την εβδομάδα όλο το βάρος πέφτει στην ολοκλήρωση του PSI χωρίς... απρόοπτα και είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε στη Φρανκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην κυβέρνηση εκφράζουν την ικανοποίησή τους από το κάλεσμα που απηύθυνε το IIF στους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, όμως, η ελληνική πλευρά στέλνει και προειδοποιητικό μήνυμα προς τους ομολογιούχους πως αν η διαδικασία δεν στεφθεί με επιτυχία, οι επόμενες κινήσεις θα είναι «επώδυνες» για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου σε συνέντευξη στους «New York Times» εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ποσοστό συμμετοχής αλλά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την... επόμενη ημέρα σε περίπτωση αποτυχίας.
Οπως είπε, είναι νωρίς να υπάρχει αίσθηση για το ποσοστό συμμετοχής στο PSI, ωστόσο προσέθεσε πως είναι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας οι επενδυτές κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχουν εθελοντικά.
«Είμαστε κοντά στον στόχο για καθολική συμμετοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως αν το PSI δεν προχωρήσει, η επόμενη κίνηση θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς δεν θα υπάρχουν τα κίνητρα του υφιστάμενου προγράμματος.
Ο κ. Χριστοδούλου συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει ισονομία, δηλαδή δεν μπορεί σε έναν επενδυτή να υπάρξει απομείωση 70% και σε άλλον να πληρωθεί στο άρτιο το ομόλογο που κατέχει.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το βράδυ της Πέμπτης κλείνει το βιβλίο προσφορών και θα γνωρίζουμε πόσοι από τους επενδυτές οι οποίοι κατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 177 δισ. ευρώ που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Εξ αυτών, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών και των Ταμείων θα είναι καθολική.
Από τις επαφές που έχουν γίνει και με ξένους επενδυτές θεωρείται πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 75%.
Από εκεί και πέρα και ανάλογα με το τελικό ποσοστό, θα αποφασισθεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) οι οποίες καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή στο «κούρεμα» και της μειοψηφίας.
Το ζητούμενο είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους (μαζί με το «κούρεμα» των ομολόγων που διέπονται από βρετανικό και ιαπωνικό δίκαιο) να φθάσει τουλάχιστον στα 100 δισ. ευρώ, για να μην προκύψει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
IIF
Στήριξη στο πρόγραμμα
Εκκληση στους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο PSI, απηύθυνε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε το Σάββατο στη Ζυρίχη.
Σε σχετική ανακοίνωση του IIF διατυπώνεται η ισχυρή στήριξη του Ινστιτούτου στην προτεινόμενη λύση, αλλά και η έκκληση προς τα μέλη του να συμμετάσχουν στο PSI, με την υποσημείωση ότι η τελική απόφαση αφορά αποκλειστικά τους ομολογιούχους.
Το IIF τονίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική της ανάκαμψη.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου