Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τρόμος μπροστά στη δήλωση - 1,8 εκατ. δεν έχουν υποβάλει


Τρόμος μπροστά στη δήλωση  - 1,8 εκατ. δεν έχουν υποβάλει
Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς 1,8 εκατομμύρια φορολογουμένοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους, πέντε ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας.
Αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν το γεγονός και στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος φόρος που προκύπτει από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογούμενους ανέρχεται στο ποσό των 1.540 ευρώ. Χθες μάλιστα ταχυδρομήθηκε και νέα, η τέταρτη, σειρά 1.937.343 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν ότι η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιβαρύνεται με προσαυξήσεις ενώ επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση του αφορολόγητου για τους εκπρόθεσμους.
Σε 9 δόσεις οι επιπλέον φόροι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, έως και σε εννέα δόσεις. Οι εννέα δόσεις της ρύθμισης δεν θα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή το συνολικό ποσό του φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης δεν θα επιμεριστεί σε εννέα δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.
Η ρύθμιση, που συζητήθηκε με την τρόικα, σχεδιάζεται να αφορά αποκλειστικά τους φορολογούμενους οι οποίοι θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα. Οσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη των προθεσμιών, όχι μόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν σε περισσότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο, καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Με την κίνηση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να πιέσει τους φορολογούμενους που έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή την υποβολή της δήλωσής τους, να σπεύσουν να την υποβάλουν, γιατί, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, «όσο καθυστερούν, δεν κερδίζουν τίποτα, αντίθετα θα χάσουν».
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 3,8 εκατ. ηλεκτρονικές και χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις, επί συνόλου 5,7 εκατ. δηλώσεων, ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή λήγει κανονικά τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση λίγων ημερών, αφού φοβούνται ότι, αν δεν υπάρξει παράταση, το Taxisnet δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει.
Το σύστημα μπορεί να δεχθεί μέχρι 200.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις την ημέρα. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. δηλώσεις, θα πρέπει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα που λήγει κανονικά η προθεσμία να υποβάλλονται καθημερινά 300.000 δηλώσεις, τις οποίες όμως δεν αντέχει το σύστημα και θα υποστεί «μπλακ άουτ». Για τον λόγο αυτό εξετάζεται η «λύση» της ολιγοήμερης παράτασης.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου