Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Θηλιά 3 δισ. από την τρόικα στην κυβέρνηση


Ο Γ. Στουρνάρας και ο Β. Σόιμπλε κατά την προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup
Την υλοποίηση παρεμβάσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των 15 ημερών ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση. Πρόκειται για επώδυνες αποφάσεις, που είχαν «παγώσει» στο διάστημα των εκλογών. Στο Eurogroup απαιτήθηκαν και πρόσθετα μέτρα, παρά το απαγορευτικό επίπεδο της ύφεσης
Χρονικό περιθώριο 15 ημερών δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση παρεμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Εως την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ξεμπλοκάρει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, αλλά λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων παρέμειναν κενό γράμμα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για το τέλος ακινήτων του 2012 για να φέρει φέτος στα δημόσια ταμεία 2,2 δισ. ευρώ, τις περικοπές 200 εκατ. ευρώ στα ειδικά μισθολόγια, ρύθμιση που βάσει Μνημονίου θα τεθεί αναδρομικά σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, για την οποία εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις ώστε να τρέξει τον Οκτώβριο (600 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Eurogroup ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να υλοποιηθούν και οι περικοπές δαπανών του συμπληρωματικού προϋπολογισμού (ψαλίδισμα φαρμακευτικής δαπάνη, επιχορηγήσεων κ.ά.), ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε τη λήψη και πρόσθετων μέτρων άμεσα εξαιτίας του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε πως σε αυτή τη συγκυρία με την ύφεση κοντά στο 7% δεν είναι δυνατόν να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Το ίδιο στέλεχος μιλώντας στο «Εθνος» εκτίμησε ότι «θα δοθεί μάχη με την τρόικα για να μη ληφθούν κι άλλα μέτρα». Επίσης οι Ευρωπαίοι επιμένουν και στον προσδιορισμό των μέτρων για τα έτη 2013-2014.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας στο περιθώριο του χθεσινού Ecofin γνωστοποίησε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε όλα τα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί από τον Μάρτιο ή αποδεδειγμένα ισοδύναμα». Τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την αποστολή της τρόικας που κατεβαίνει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.
Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει άμεσα εντολή στη ΔΕΗ να ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά με το τέλος ακινήτων. Οσον αφορά τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα και χθες κυβερνητική πηγή μιλούσε για περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 10% με 20%, αν και είναι αμφίβολο αν θα δεχθεί κάτι τέτοιο η τρόικα.
«Μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν. Είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ο υπουργός επεξεργάζεται σχέδιο «ελάφρυνσης» των βαρών και η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα να «σπάσει» η εφαρμογή των μέτρων σε δύο έτη. Δηλαδή, η απόδοσή τους να μοιραστεί στο 60% φέτος και το υπόλοιπο 40% το 2013.
Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει τον ονομαστικό στόχο για έλλειμμα 14,3 δισ., όμως κατέστησε σαφές ότι ο ποσοστιαίος στόχος επί του ΑΕΠ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λόγω της ύφεσης.
Κώστας Τσαχάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου