Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Λαγκάρντ: "Πρέπει να γίνουν περισσότερα στην Ευρώπη"


Λαγκάρντ: "Πρέπει να γίνουν περισσότερα στην Ευρώπη"

Τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πάντως ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα».

«Την τελευταία εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικά βήματα προόδου προς σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σε ομιλία της στο Τόκιο. «Πρέπει, όμως, να γίνουν περισσότερα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής θα εξαρτηθεί από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους.



Επισήμανε πάντως ότι η κρίση χρέους δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι παγκόσμια, ενώ προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, τις οποίες ο οργανισμός πρέπει να επικαιροποιήσει το επόμενο διάστημα, θα είναι «λίγο κατώτερες σε σχέση με αυτές πριν από τρεις μήνες».

Προκειμένου να ξαναβρεθεί η οδός της ευημερίας, η Λαγκάρντ εκτιμά πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργασθεί προς τρεις κατευθύνσεις: να αγωνιστεί κατά του χρέους, να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.

«Οι χώρες πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο στο θέμα του δημόσιου χρέους. Σε υπερβολικά πολλές αναπτυγμένες χώρες, ασκεί ισχυρή πίεση στην ανάπτυξη», σημείωσε, κάνοντας πάντως τη διάκριση ανάμεσα στις χώρες «που πιέζονται από την αγορά» και πρέπει να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, όπου «η προσαρμογή μπορεί να είναι πιο σταδιακή για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάκαμψη».



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου