Το ότι το καλό βούρτσισμα των δοντιών τα προστατεύει από την τερηδόνα, δεν αποτελεί προφανώς είδηση. Τι γίνεται όμως όταν ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουμε τα δόντια μας τα καθιστά πιο ευαίσθητα στην πλάκα, στην τερηδόνα και στην ουλίτιδα;
Απίστευτο; Και όμως συμβαίνει – και μάλιστα πολύ συχνά, καθώς ως φαίνεται οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κάποια λάθη τα οποία αντί να προφυλάσσουν το χαμόγελό μας εν πολλοίς το καταστρέφουν.
Τα λάθη αυτά παρουσίασε προ ημερών στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Μάικλ Λένχνερ, ειδικός σε θέματα προσθετικής δοντιών από τη Νέα Υόρκη – και πρότεινε μερικούς τρόπους για να τα διορθώσουμε.
* Δεν τα βουρτσίζουμε αρκετή ώρα. Οι περισσότεροι από εμάς ούτε κατά διάνοια δεν αφιερώνουμε σε κάθε βούρτσισμα τα 2 έως 3 λεπτά που απαιτούνται για να καθαρίσουμε καλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών – αν φτάσουμε στο 1 λεπτό, θεωρείται σχεδόν… θαύμα.
Για να λύσετε οριστικά το πρόβλημα αυτό, βάλτε ένα σφαιρικό χρονόμετρο (σαν κι αυτό που χρησιμοποιείται στην μαγειρική) στο μπάνιο και ρυθμίστε το στα 2 ή 3 λεπτά, ειδάλλως αγοράστε μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα με χρονόμετρο.
* Δεν κοιτάζουμε τι κάνουμε. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρέπει να κοιτάμε στον καθρέφτη, για να βλέπουμε ποια ακριβώς επιφάνεια καθαρίζουμε, διότι είναι πολύ εύκολο να παραλείψουμε τα σημεία κοντά στη γραμμή των ούλων. Αυτό είναι πολύ κακό, διότι εκεί είναι που αρχίζει να συσσωρεύονται τα βακτήρια και να αρχίσει να δημιουργείται η οδοντική πλάκα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα πίσω δόντια, διότι αν η κεφαλή της οδοντόβουρτσας «χτυπάει» στο τοίχωμα του στόματος, είναι πολύ πιθανό να μην τα βουρτσίζουμε καν.
Αντιθέτως, εάν κοιτάζουμε προσεκτικά κάθε μας κίνηση, αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπίσουμε οτιδήποτε ασυνήθιστο στα δόντια μας – λ.χ. ένα ραγισματάκι που μπορεί να υποδηλώνει ότι τρίζουμε τα δόντια μας όταν κοιμόμαστε. Κάθε τι ασυνήθιστο πρέπει να το αναφέρουμε στον οδοντίατρο, στην επόμενη επίσκεψη.
* Τα βουρτσίζουμε με ευθείες κινήσεις. Η εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (η αδαμαντίνη ουσία, που είθισται να αποκαλείται «σμάλτο» των δοντιών) αποτελείται από μικροσκοπικές, πυκνές, σαν γυάλινες ράβδους, οι οποίες είναι τοποθετημένες όρθιες, η μία δίπλα στην άλλη. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια με ευθείες κινήσεις, μπορεί να τις σπάσουμε, εξασθενώντας έτσι τα δόντια.
Για να αποφύγετε αυτό τον σκόπελο, να βουρτσίζετε τα δόντια σας με κυκλικές κινήσεις, έχοντας την οδοντόβουρτσα υπό γωνία 45 μοιρών. Μονάχα τις μασητικές επιφάνειες μπορείτε να βουρτσίζετε με ευθείες.
* Τα βουρτσίζουμε πολύ δυνατά. Οι πιθανότητες να σπάσουν οι ράβδοι της αδαμαντίνης ουσίας αυξάνονται όταν βουρτσίζει κανείς δυνατά τα δόντια του – κι αν τα τρίζει κιόλας όταν κοιμάται, αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, το επιθετικό βούρτσισμα μπορεί να πληγώσει τα ευαίσθητα ούλα, προκαλώντας ερεθισμό και υποχώρησή τους.
* Χρησιμοποιούμε λάθος οδοντόβουρτσα. Η οδοντόβουρτσα δεν χρειάζεται να είναι σκληρή για να καθαρίσει τα δόντια. Εξίσου καλά καθαρίζουν και οι μαλακές, οι οποίες έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν τραυματίζουν πολύ την αδαμαντίνη ουσία.
Πρόβλημα συνιστά επίσης το να έχετε… επ’ άπειρον την οδοντόβουρτσά σας. Η χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα μετατρέπεται με το πέρασμα του χρόνου σε… παράδεισο μικροβίων, μεταξύ των οποίων ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Φροντίστε λοιπόν να την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες – συντομότερα εάν οι τρίχες της μοιάζουν φθαρμένες.
Φροντίστε ακόμα να την πλένετε με καυτό νερό έπειτα από κάθε βούρτσισμα και να την αφήνετε εκτεθειμένη στον αέρα για να στεγνώνει τελείως.
* Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Το νήμα φτάνει ανάμεσα στα δόντια, στα σημεία όπου δεν έχουν πρόσβαση οι οδοντόβουρτσες. Στα ίδια σημεία είναι που συνήθως αρχίζει η τερηδόνα. Τα βακτήρια προσκολλώνται στις επιφάνειες αυτές, τρέφονται από τα σάκχαρα της τροφής, δημιουργούν αποικίες και παράγουν χημικές ουσίες οι οποίες διαβρώνουν την αδαμαντίνη ουσία και ανοίγουν τον δρόμο για την υποκείμενή της, οδοντίνη ουσία – και αυτό τελικά οδηγεί στην τερηδόνα.
Φροντίστε λοιπόν να καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
* Δεν ξεπλένουμε το στόμα μας. Ναι, συμβαίνει και αυτό: πολλοί άνθρωποι, μετά το βούρτσισμα, φτύνουν απλώς την οδοντόπαστα και πάνε για ύπνο. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, όμως, ναι μεν απομακρύνουν τα βακτήρια από τα δόντια και από τα ούλα, αλλά όχι και από το στόμα. Αυτό, το κάνει το καλό ξέβγαλμα.
Για να ξεβγάλετε το στόμα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό (αυτό είναι προτιμότερο από το να μην κάνετε τίποτε απολύτως) ή με κάποιο στοματικό διάλυμα, δίχως αλκοόλ.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου