Ένα νέο σύστημα «σάρωσης» εγκεφάλου που ανέπτυξαν ολλανδοί επιστήμονες βοηθά άτομα που βρίσκονται σε πλήρη παράλυση να σχηματίζουν και να «προφέρουν» λέξεις με τη βοήθεια της σκέψης.
Βασιζόμενοι σε προηγούμενες ερευνητικές απόπειρες κατά τις οποίες με τη βοήθεια της μεθόδου της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), παράλυτοι ασθενείς μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αρνητικά ή καταφατικά, οι ειδικοί από τοΠανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα που δίνει κυριολεκτικά «φωνή» στα άτομα αυτά.
Όπως ισχυρίζονται μάλιστα, χάρη στη νέα τεχνολογία τα συγκεκριμένα άτομα μπορούν να κάνουν μια πραγματική συζήτηση με τον συνομιλητή τους μέσω ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.
Εγκεφαλικός «μεταφραστής»
Η δρ Μπετίνα Σόργκερ και η ομάδα της, ανέπτυξαν έναν «σαρωτή» εγκεφάλου που είναι ικανός να «μεταφράζει» την εγκεφαλική δραστηριότητα σε γράμματα. Δημιούργησαν δηλαδή μια τεχνική αποκωδικοποίησης των εγκεφαλικών σημάτων σε γράμματα της αλφαβήτου σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια ζήτησαν από συμμετέχοντες να εκτελέσουν συγκεκριμένες ασκήσεις για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό οδήγησε σε 27 ξεχωριστά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας: τα 26 από αυτά αντιστοιχούσαν στα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου και ένα στο διάστημα μεταξύ των λέξεων.
«Η καινοτόμος τεχνολογία αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση σε μια μορφή επικοινωνίας που δεν βασίζεται στην κινητικότητα του ασθενούς » εξηγεί χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Current Biology», το νέο σύστημα επικοινωνίας δεν είναι επεμβατικό και απαιτεί «μόλις λίγη προσπάθεια και εκπαίδευση πριν από τη χρήση του. Είναι άμεσα λειτουργικό και εμφανίζει τεράστιες προοπτικές κλινικών εφαρμογών, τόσο σε διαγνωστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο άμεσης επικοινωνίας με ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επικοινωνιακά λόγω παράλυσης».
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου