Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

«Κλειστό» για ολιγοήμερες διακοπές



Πενθήμερη ανάσα παίρνουν από σήμερα οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι  περισσότεροι υπουργοί, με τους αναπληρωτές ή τους υφυπουργούς να κάνουν το «γερμανικό νούμερο» του Δεκαπενταύγουστου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Μεσσηνία, ο Ευ. Βενιζέλος στην Χαλκιδική, ο Φώτης Κουβέλης στα Τρίκαλα και τα μέλη της κυβέρνησης στις εκλογικές τους περιφέρειες ή σε κάποια παραλία.



Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το Σαββατοκύριακο, καθώς ξεκινά η τελική προσπάθεια συμφωνίας στα μέτρα των 11,5 δισ. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα παραλάβουν το περίφημο πακέτο πιθανότατα την Παρασκευή ώστε να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις στη νέα σύσκεψη κορυφής που θα ακολουθήσει.

Με Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ

Αυτή θα είναι και η πιο κρίσιμη συνάντησή τους, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας τον Ιούνιο. Από την τελική συμφωνία θα εξαρτηθούν τα «καυτά» ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα: Με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα (Τετάρτη), Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο (Σάββατο) και Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι (Κυριακή).

Σ΄ αυτά, ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές ότι η χώρα επανακτά την αξιοπιστία της προς τους δανειστές της μέσω αυτών των μέτρων, ενώ αναμένεται να μιλήσει ατύπως και ανεπισήμως για την επιμήκυνση. «Εάν όλα πάνε καλά» -λένε οι συνεργάτες του- το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Μέτρα «πάση θυσία»

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επαναλαμβάνει συνεχώς (και μονότονα) τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα «πάση θυσία», όχι μόνο για να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ (τον Οκτώβριο), αλλά, κυρίως, για «να μη δοθεί τροφή στους κύκλους που θέλουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ», λόγω πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία.

Το ερώτημα σ΄ αυτή τη φάση είναι πώς θα πεισθούν οι δύο κυβερνητικοί συν-εταίροι να άρουν τις αντιδράσεις τους σε μέτρα όπως η εφεδρεία ή η νέα μείωση στις χαμηλές συντάξεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και από το περιβάλλουν του ήπιου προέδρου της ΔΗΜΑΡ διαμηνύεται πως και στα δύο αυτά θέματα «δεν θα κάνει πόντο πίσω από την άρνησή του», ενώ κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια λογική.

Λίστα με περισσότερα από 11,5 δισ. μέτρα

Από το Μαξίμου, πάντως, τονίζεται ότι στους δυο αρχηγούς δεν θα δοθεί λίστα με ένα προς ένα τα μέτρα των 11,5 δισ., αλλά και εναλλακτικές προτάσεις που, μάλιστα, σαν σύνολο θα ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσόν. Ετσι ώστε, λένε, να υπάρχει δυνατότητα συνδυασμών και αναζήτησης των πιο αποτελεσματικών ισοδυνάμων.

Το μέτρο για το οποίο το οικονομικό επιτελείο (και ο κ. Σαμαράς) έχουν διαμηνύσει ότι «δεν θα υπάρξει υποχώρηση» είναι αυτό της αριθμητικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ψευδώνυμα για λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους

Δεδομένου ότι στις λέξεις «απολύσεις» και «εφεδρεία» έχουν... βγάλει απαγορευτικό οι κύριοι Κουβέλης και Βενιζέλος (κυρίως ο πρώτος), αναζητούνται «ψευδώνυμα» που θα οδηγήσουν, ωστόσο, στο ίδιο αποτέλεσμα: την ελάφρυνση του Δημοσίου κατά «τουλάχιστον 150.000 υπαλλήλους μέχρι και το 2015», όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο που ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο.

Παραδείγματα; Η ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, η κατάργηση της ρύθμισης που επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους να παραμένουν στην υπηρεσία έως και δύο χρόνια μετά την δυνατότητα συνταξιοδότησης, η απόλυση για τους επίορκους, η εφεδρεία για τους «μικροπαραβάτες» και η μη ανανέωση του συνόλου σχεδόν των συμβάσεων. 

Κατά το Μαξίμου, η προσπάθεια θα αφορά στην απομάκρυνση 40-50.000 υπαλλήλων, καθώς οι υπολογισμοί μιλούν για περίπου 100.000 κανονικές συνταξιοδοτήσεις στο διάστημα 2011-2015.   

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, η «καθαρή» μείωση στο δημόσιο για το 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθε στους 30.000 υπαλλήλους.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου