Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα με μούχλα στα σούπερ μάρκετ


Μελομακάρονα με μούχλα στα σούπερ μάρκετ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης μελομακάρονων με την εμπορική επωνυμία Γλυκάνθη, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα για την εταιρεία Lidl Ελλάς & Σία Ο.Ε., επειδή διαπίστωσε την παρουσία μούχλας (επιφανειακής ευρωτίασης). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία Lidl Ελλάς είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης από την κατανάλωση, χωρίς όμως να ενημερώσει τους καταναλωτές. 

Η καταγγελία που στάθηκε η αιτία να ξεκινήσουν οι έλεγχοι έγινε από καταναλώτρια που αγόρασε το συγκεκριμένο προϊόν και υπέστη σοκ όταν το άνοιξε στο σπίτι της, διαπιστώνοντας ότι τα μελομακάρονα ήταν μουχλιασμένα. Ο ΕΦΕΤ όχι μόνο ζήτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου των προϊόντων από την ελληνική αγορά, αλλά ξεκίνησε και διεξοδικούς ελέγχους. 

Πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο, είχε ανακληθεί παρτίδα με σαλάμι που πωλούταν από τα Lidl στην Ελλάδα. Στο εν λόγω προϊόν, που έφερε την ονομασία Αγροικία - Σαλάμι Σκορδάτο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεμαχίων οστού στη μάζα του αλλαντικού. Επίσης, τον περασμένο Ιανουάριο αποσύρθηκαν άρον-άρον από τα ράφια κουτιά με μανιτάρια που έφεραν την επωνυμία Freshona, καθώς -όπως διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ- δεν είχαν υποστεί θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροοργανισμών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Περιστατικά που επίσης είχαν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν η ανάκληση των προϊόντων «κιμάς από βοδινό κρέας» και «πικάντικα σουτζουκάκια» στα οποία είχε ανιχνευτεί το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli, του αναψυκτικού Lemon Flavoured Soft, το οποίο είχε θολή όψη και οσμή ζύμωσης, του σνακ Tortilla Chips, στο οποίο ανιχνεύτηκαν μυκοτοξίνες, της τυροσαλάτας, στην οποία βρέθηκαν ρινίσματα μετάλλου, καθώς και των δημητριακών, στα οποία βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χημικών.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου