Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Σφυροκόπημα των διεθνών ΜΜΕ για προεδρική εκλογή και αγορές

«Η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα κανονικά δεν θα έπρεπε να 'κάνει πρωτοσέλιδα», σχολιάζει ο Economist, αλλά προσθέτει ότι αυτήν την φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το περιοδικό τονίζει ότι η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκάλεσε πανικό στις αγορές και
χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά ως «ικανό τακτικιστή» ο οποίος πάντως έχασε το στοίχημα να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια στο τέλος του 2014.

Τσίπρας: «Ο ήρωας της ευρωπαϊκής άκρας αριστεράς»

Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζεται από το περιοδικό ως «ένας ήρωας της ευρωπαϊκής ακροαριοστεράς, που υπόσχεται να αποκαταστήσει τους κατώτατους μισθούς, στα προ-κρίσης επίπεδα, να προσφέρει δωρεάν ρεύμα και τρόφιμα στις φτωχές οικογένειες και να μειώσει την ανεργία προσλαμβάνοντας περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους» και τονίζει ότι οι απόψεις του έχουν απήχηση στους Ελληνες που πλήττονται από τη λιτότητα.

WSJ: Mηδαμινός φόβος η Ελλάδα να βγει από το ευρώ

Επενδυτές ακόμα ανησυχούν ότι μια εκλογική διαδικασία θα προμήνυε μια νέα και πιο θυελλώδη σχέση με την τρόικα
Άρθρο με το οποίο εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φοβίζει ορισμένους επενδυτές» δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal. Στο άρθρο, με τίτλο «Ελληνικό Λαϊκίστικο Κόμμα φοβίζει κάποιους επενδυτές» («Greek Populist Party Scaring Some Investors») σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τοποθετηθεί στην κυρίαρχη πολιτική σκηνή, αλλά ακόμα και αν έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, μερικοί δεν πείθονται.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν που η χώρα βρισκόταν στα βάθη της κρίσης χρέους, σήμερα τα βελτιωμένα δημόσια οικονομικά της υποδηλώνουν ότι υπάρχει μηδαμινός φόβος πλέον η χώρα να βγει από το ευρώ. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που ανοιχτά είχε δηλώσει ότι δε θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του μνημονίου, σήμερα τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση και τώρα το μόνο που επιθυμεί είναι τη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ωστόσο, επενδυτές ακόμα ανησυχούν ότι μια εκλογική διαδικασία θα προμήνυε μια νέα και πιο θυελλώδη σχέση με την τρόικα, εκτιμά η εφημερίδα.
Στο άρθρο της WSJ φιλοξενείται σχόλιο του Yannick Naud, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital, σύμφωνα με το οποίο, «O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ακραίος όσο το 2012. Αλλά έχοντας δηλώσει ότι, εάν μπορούσε να λάβει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προτείνει, θα υπάρξει ένα τεράστιο αρνητικό κλίμα απέναντι στη χώρα.»

Telegraph: Ακυβέρνητη η Ελλάδα

Η βρετανική Telegraph αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την χώρα «ακυβέρνητη» καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στην χώρα, προκαλώντας «την μεγαλύτερη κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου».
Ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή υποστηρίζει ότι η ΟΝΕ ήταν από τη «γέννησή» της καταδικασμένη να αποτύχει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «ευρωπαϊκή ελίτ» αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για αυτό και σήμερα, η Ευρωζώνη είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή».

Daily Telegraph: Ο Τσίπρας ξαναφέρνει το Grexit

Σε άλλο άρθρο της με τίτλο «Έλληνας υποψήφιος προτίθεται να προκαλέσει τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα χαρτιά τους», η Telegraph αναφέρει ότι η επικρατούσα άποψη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποχωρήσει από τις ακραίες θέσεις του και ότι «τελικά θα συμμορφωθεί με το μνημόνιο της τρόικας». Πάντως το δημοσίευμα προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας είπε στους Έλληνες ψηφοφόρους, ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει την εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων από την πρώτη ημέρα της». Συνεπώς, σχολιάζει ο συντάκτης, η λογική συνέπεια των παραπάνω είναι ότι «η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να βγει από το ευρώ γρήγορα, εκτός αν υποκύψουν οι θεσμοί της ΕΕ».

FT: O Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να «στρογγυλέψει» τις γωνίες

«Η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια εξαντλητικής λιτότητας, ίσως γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αναθέτει την κυβέρνηση σε αουτσάιντερ του λαϊκισμού.» σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο πρόσφατος πανικός που κατέλαβε τις αγορές, αποκρύπτει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει χαμηλώσει τους τόνους από τον Μάιο, που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις Ευρωεκλογές».

Die Welt: Οι εταίροι να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ

Στο σχόλιό της, η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα απειλούν τις πρώτες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας. Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο μυθικό 8,5%, το χρηματιστήριο καταρρέει».
«Το δράμα με επίκεντρο την Ελλάδα καθιστά σαφές ότι η ευρωκρίση ζει. Η ωραία ιστορία των Μέρκελ και Σία περί νέας σταθερότητας στην ευρωζώνη παρέμεινε ένα παραμύθι», επισημαίνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου