Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Ποιοι την προωθούν

Η πρόταση για εκλογή ΠτΔ και συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την υπάρχουσα βουλή στην οποία δεν θα συμμετέχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, περιλαμβάνεται στην πρόταση Παπανδρέου αλλά έχουν προηγηθεί αρκετοί βουλευτές που έχουν υποστηρίξει την σύνθεσή της.
Αρχικά ο Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά την αποχώρηση της
ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, είχε κάνει λόγο για νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα βουλή
Αρχικά ο Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα βουλή. Μετά ακολούθησε η πορεία της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε και ξεχάστηκε η πρόταση. Από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών υποστήριξαν την κυβέρνηση ειδικού σκοπού ενταγμένη σε μία πρόταση που περιελάμβανε την συνεννόηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ και συνταγματική αναθεώρηση οι: Σπύρος Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Χρ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός, και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας οι οποίοι τελικώς ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ ακολουθώντας την γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές επίσης ήταν θετικοί για την δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού ο Π. Μουτσινάς ενώ σχετικές προτάσεις είχαν καταθέσει από το βήμα της Βουλής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Σηφουνάκης, αλλά και οι ανεξάρτητοι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Κασαπίδης. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε την δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού η οποία θα πρέπει :
-     Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
-     Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
-     Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
-     Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
-     Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτης, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
-     Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα".
Μαζί με τον Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ταχθούν οι Θ. Μωραΐτης, Κ. Τριαντάφυλλος, Φ. Σαχινίδης και Συμεών Κεδίκογλου, αυξάνοντας τους βουλευτές που υποστηρίζουν την πρόταση σε 21 μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Π. Χαϊκάλη των ΑΝΕΛ που εκτιμάται ότι μπορεί να συμφωνήσουν σε μία τέτοια προοπτική με την συγκατάθεση όμως του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Η πρόταση των 8 ενδέχεται να επανακατατεθεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας 
Η πρόταση των 8 ενδέχεται να επανακατατεθεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας και αναμένεται να έχει την στήριξη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εάν φαίνεται ότι η διαδικασία για τον ΠτΔ οδηγείται σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα των κ.κ. Ν. Διαμαντούρου και Π. Πικραμένου θα μπορούσαν να συζητηθούν για την θέση του πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.
Στην πραγματικότητα η πρόταση βρίσκει εμπόδια στον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ καθώς : Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης όπως φαίνεται μέχρι στιγμής επιμένοντας στην προοπτική να προκληθούν εκλογές. Από την άλλη πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υπογράψουν την απομάκρυνση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου από την κυβέρνηση με στόχο να επιμηκυνθεί η ζωή του κυβερνητικού σχήματος καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραδοχή αποτυχίας. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου