Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ολο το σχέδιο Γιώργου Παπανδρέου για τη ρήξη και το νέο κόμμα

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου και η πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, σηματοδότησε την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να συγκροτήσει πολιτικό κόμμα και να συγκρουστεί μετωπικά με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου.
Η απόφαση για την συγκρότηση πολιτικού φορέα έχει ληφθεί από
τον Γ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του εδώ και πολύ καιρό, από την στιγμή που ζήτησε την διοργάνωση συνεδρίου του κόμματος με στόχο την αλλαγή ηγεσίας και την επιστροφή στις ρίζες των αρχών του Κινήματος, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύγκρουση με κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Με την σημερινή του παρέμβαση ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την πρόθεσή του να δημιουργήσει κόμμα καθώς επιτίθεται στα κόμματα της κυβέρνησης, τα οποία κατηγορεί ότι «απέτυχαν να την οδηγήσουν στην "επόμενη μέρα", παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ».
Στο ίδιο ...πολιτικό καζάνι όμως βάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει ότι μαζί με την κυβέρνηση συναγωνίζονταν ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο. «Καμία σοβαρότητα, καμία νέα μεταρρύθμιση της προκοπής, καμία επιλογή που να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία στις θυσίες του Ελληνικού λαού και να αξιοποιεί τα πρωτοφανή αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας», αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός υπονοεί ότι εάν πραγματοποιηθούν εκλογές, τα κυβερνητικά κόμματα θα κριθούν γιατί δεν έκαναν καμία προσπάθεια εθνική συνεννόησης προκειμένου να διασωθούν οι θυσίες πέντε ετών και πως μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζουν την ψήφο των πολιτών.
Στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε το όνομα του Στ. Δήμα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελούν σχέδιο για να ...δραπετεύσουν από την κυβέρνηση ο Αν Σαμαράς και ο Ευ, Βενιζέλος, πετώντας την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ

Άνοιγμα στους ανεξάρτητους

Ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας προτείνοντας την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απ΄ αυτήν την βουλή και τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με στόχο να διαπραγματευτεί το χρέος, να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, την Συνταγματική αναθεώρηση και για την προώθηση μεγάλων αλλαγών προκειμένου να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης στην επόμενη μέρα.
Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου ταυτίζεται με την πρόταση που έχουν καταθέσει οι 8 βουλευτές (Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Π. Τατσόπουλος, Θ. Ψύρρας, Χρ. Αηδόνης) για εκλογή ΠτΔ και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015. Μάλιστα η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται ότι διευρύνει τον κύκλο των βουλευτών που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν ξεκινήσει τις επαφές προκειμένου να επανακαταθέσουν την πρόταση εάν χρειαστεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που με ανακοίνωσή του κόμματος ζητά απ΄ όλους να αναλογιστούν το χρέος τους, δείχνει ότι στην Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τον Γ. Παπανδρέου καθώς υπολογίζουν ότι έχει μειωθεί δραματικά η επιρροή του στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Τα βήματα του Γιώργου

Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός  θα κινηθεί από σήμερα στην κατεύθυνση να ψηφιστεί ΠτΔ , είτε ο Στ. Δήμας είτε ένα τρίτο πρόσωπο και σε αντίθεση με την συμπεριφορά των κομμάτων της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει πάση θυσία εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναζητήσει συμμάχους απ΄ όλα τα δημοκρατικά κόμματα στην πρόταση του.
Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι θα καταγγείλει τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιέξοδο που οδήγησαν την χώρα – όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του – και θα γνωστοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες την ίδρυση κόμματος, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Σε περίπτωση όμως που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποφευχθούν οι εκλογές τότε αναμένεται να ζητήσει μετ επιτάσεως την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και τη παραίτηση Σαμαρά Βενιζέλου. Ταυτόχρονα αναμένεται να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ με στόχο την διοργάνωση Συνεδρίου του Κινήματος για την αλλαγή ηγεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται ως μοναδική επιλογή και σε αυτήν την περίπτωση.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου