Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Λιάνα Κανέλλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ "χτύπησε φλέβα" ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει προϋποθέσεις, την αυτοδυναμία εν προκειμένω, για να εφαρμόσει ακόμη και το μίνιμουμ, όπως είπε, του προγράμματος που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, ένα πρόγραμμα που το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως αριστερή φιλανθρωπία και ψίχουλα, σημείωσε, μιλώντας στο Evening Report και στο Γιώργο Κουβαρά
ο Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια του ΚΚΕ στην Α' Αθηνών. Και εκτίμησε ότι μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές, δεν θα έχει μείνει τίποτε από τα ελάχιστα έστω που τάζει, τα οποία, όπως είπε, ούτως ή άλλως σε επίπεδο φιλανθρωπίας αντιμετωπίζονται.

Η κ. Κανέλλη τόνισε ότι το μνημόνιο των μνημονίων έχει υπογραφεί το 2011 από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και είναι η προστασία του ευρώ. Και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποιος μέσα στην «στρούγκα», όπως αποκαλεί συχνά το ΚΚΕ την ΕΕ, να κάνει τίποτε. «Επανάσταση με προϋποθέσεις λαστιχωτές δεν γίνονται» υπογράμμισε.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι πολύς κόσμος της αριστεράς που συμπαρατάσσεται τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΚΚΕ ότι δεν θέλει να του δώσει μια ευκαιρία, η Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε για ποιόν κόσμο της αριστεράς πρόκειται; «Αυτόν που άκουγε τον Σημίτη να λέει σύντροφοι και συντρόφισσες;» κάνοντας λόγο για ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μέσα στο Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ στο ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Στο ότι ορισμένοι, ακόμη και σήμερα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν θα κάνουν τα πάντα για την ΕΕ, η κ. Κανέλλη σχολίασε: «μιλάμε για τις τάσεις των φραξιών, υπό τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να συνεργαστεί σε θεωρητικό επίπεδο;»
Στο ότι μπορεί ακόμη και ψηφοφόροι του ΚΚΕ να δυσανασχετούν με την μη παροχή στήριξης προς το ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια βουλευτής τόνισε αυτή η άποψη είναι κάτι που, εκτός των άλλων, καλλιεργείται και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει σε όλους τους τόνους καταστήσει σαφές ότι «η ανοχή είναι συνενοχή». Το ΚΚΕ, όπως είπε, είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τα προγράμματα των άλλων κομμάτων, γιατί προτείνει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Δεν τάζει τίποτε, ούτε βάζει προϋποθέσεις για να συμπαραταχθεί κάποιος μαζί του. Και στην ερώτηση αν πχ το ΚΚΕ θα ψήφιζε έναν νόμο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα φέρει στη βουλή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κανέλλη είπε ότι θα το ψήφιζε και θα τον ρωτούσε πώς ακριβώς θα πιέσει τον εργοδότη να το εφαρμόσει ή πώς θα διασφαλίσει πχ ότι δεν θα απολύσει όποιον εργαζόμενο απασχολεί με πάνω από 800 ευρώ για να τον επαναπροσλάβει με 751 ευρώ.
Η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι σε τέτοιες συνθήκες πόλωσης, κάθε ψήφος που ενισχύει το ΚΚΕ έχει μια εγγύηση. Όπως είπε είτε με αυτοδυναμία είτε χωρίς, είτε με ανοχή είτε χωρίς ανοχή, κυβέρνηση θα βγει. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση κα οπωσδήποτε η πίεση που θα μπορεί να ασκήσει το ΚΚΕ από την τρίτη θέση θα είναι πολύ μεγάλη. Διευκρινίζοντας το ΚΚΕ «τζόκερ» δεν πρόκειται να γίνει σε κανένα πολιτικό παιχνίδι. «Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ σε όλη του την ιστορία. Κόμμα που έχει πίσω του παρανομίες, θυσίες, εξορίες, να γίνει τζόκερ; Φαντάζεται ποτέ κανείς το ΚΚΕ να είναι κόμμα που θα παίζει με μπόνους που του δίνει η αστική τάξη; Δεν διεκδικούμε μερίδιο σε αυτήν την κυβέρνηση αλλά στην εξουσία».
Και κάλεσε όσους χαρακτηρίζουν «κακό» το ΚΚΕ επειδή δεν θα πάει με το ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν ότι όταν κάποιος αποδέχεται τη λογική της διαχείρισης των αστικών διακυβερνήσεων (πόσο μάλλον το ΚΚΕ που το πλήρωσε πολύ ακριβά και το 1989), την πατάει. Μπήκε το ΛΑΟΣ, την πάτησε, η ΔΗΜΑΡ, την πάτησε. «Στην ιστορία, όπου οι κομμουνιστές πήγαν μαζί με κάποιος άλλους κάνοντας τον μείζονα ιστορικό συμβιβασμό, τους ψάχνεις πλέον με το κιάλι» υπογράμμισε.
Κατά την άποψη της κ. Κανέλλη ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε τη φλέβα του ΠΑΣΟΚ και ανέβηκε. Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει και συντρίβεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, είπε. Και εκτίμησε ότι ο κόσμος έχει συναίσθηση της βαρύτητας . Έχει δει έξι εκλογικές αναμετρήσεις, στα χρόνια της κρίσης, και δεν κέρδισε τίποτε.
Υπογράμμισε ότι όλα τα ρεκόρ της δυστυχίας τα κέρδισε η Ελλάδα με το ευρώ, τα περισσότερα πεινασμένα παιδιά, την μεγαλύτερη ανεργία, τα πάντα.
Αναφερόμενη στη Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσους ψήφους θα πάρει, αλλά αν αποφασίσουν οι έλληνες ψηφοφόροι, όπως είπε, να κάνουν επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό με την ψήφο τους, δεν έχει κάτι να πει. Υπενθύμισε, επίσης, ότι αυτές τις μέρες η Χ. Αυγή έχει αρχίσει, όπως είπε, μια φάμπρικα αγωγών κατά δημοσιογράφων για μια σειρά από λόγους. Και υπενθύμισε ότι κόμματα σαν τη Χρυσή Αυγή είναι εργαλείο για το σύστημα και εμφανίζονται όταν υπάρχει βαθιά καπιταλιστική κρίση.

Σε ένα σύντομο σχόλιο για τις δολοφονικές επιθέσεις στη Γαλλία, και ως δημοσιογράφος, είπε ότι αν ζούσε στο Παρίσι, ίσως είχε παρασυρθεί και πήγαινε στη διαδήλωση. Αλλά αναρωτήθηκε, κάνοντας και μια σύγκριση, γιατί όπως ειπώθηκε το «Όλοι είμαστε Charlie», δεν είπαμε και «Όλοι είμαστε Μπεσλάν» για τα παιδιά που σκοτώθηκαν εκεί επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να δει και να μάθει όλα τα τέρατα που ο ιμπεριαλισμός κατασκεύασε για να βάλει στο χέρια διάφορα από μια σειρά από χώρες, για να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει.
Καταλήγοντας η Λιάνα Κανέλλη είπε ότι η ψήφος που είναι θυμική, συναισθηματική ή με την λογική «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα», δεν έχει καταλήξει καλά για το λαό. Ενώ η ψήφος για το ΚΚΕ, συμπλήρωσε, είναι θετική, και από τις 26 του Γενάρη θα υπάρχει μια πραγματική, ουσιαστικά αντιπολίτευση, ισχυρή, που θα μπορεί να διεκδικήσει. «Πώς θέλετε να πάτε αύριο; Με τους ίδιους στα ίδια ή με τους άλλους στα ίδια;» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου