Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Χρόνης Μακρίδης : «Θα διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις»

Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές να βρεθεί στην τρίτη θέση. Αυτός είναι ο στόχος που θέτει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρόνης Μακρίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν ανοικτές για τα στελέχη εκείνα
που αποχώρησαν και πήγαν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και θέτει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το κόμμα του θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να είναι ο τρίτος πόλος στη διακυβέρνηση της χώρας, για να διαφυλαχτεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Για το λόγο αυτό λέμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που κρατάμε ψηλά την ευθύνη και η χρήσιμη δύναμη για την επόμενη ημέρα.
Θεωρείτε δηλαδή πως θα διαψεύσετε τις δημοσκοπήσεις;
Νομίζω ότι θα τις διαψεύσουμε, όπως έγινε και στις ευρωεκλογές. Θα θυμάστε ότι και τότε οι δημοσκοπήσεις των έγκυρων εταιριών, είτε σε εισαγωγικά είτε χωρίς εισαγωγικά μας έβγαζαν στο 3%. Κι όμως το αποτέλεσμα ήταν στο 8,1%. Αυτό θα γίνει και τώρα.
Τελικά τι είστε; ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Παράταξη ή «Ελιά»;
Ο «Ήλιος» του ΠΑΣΟΚ λάμπει και σε αυτά τα ψηφοδέλτια. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης και είναι αυτό το Κίνημα που θα δώσει την ελπίδα για να συμπαραταχθούν και οι άλλες δυνάμεις την επόμενη ημέρα. Γιατί χρειαζόμαστε τη Σοσιαλδημοκρατία, το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο, την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία σε ένα φορέα ενωμένο που θα είναι ο καταλύτης της προόδου της χώρας την επόμενη ημέρα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει πως το «ΠΑΣΟΚ ούτε τεμαχίζεται ούτε κληρονομείται». Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε το δικό του κόμμα. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε μια παρακαταθήκη. Όποιος το διασπά δεν πράττει σωστά. Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους πάλι, μέσα από ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό με όλα τα θέματα ανοικτά, ώστε να δημιουργήσουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και αυτό θα πράξουμε.
Αυτό τι σημαίνει; Ο κ. Παπανδρέου μετά τις εκλογές θα έχει ρόλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ;
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα τον τίμησε. Όφειλε αυτή τη στιγμή να δίνει τη μάχη μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν δική του επιλογή να κάνει ένα διαφορετικό κόμμα και αυτό πρέπει να το σταθμίσει ο ίδιος.
Θα ανοίξετε την «αγκαλιά» σας σε όσους πήγαν στον πρώην Πρωθυπουργό;
Για κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους πλην ολίγων οι οποίοι δεν σέβονται την παράταξη, η αγκαλιά της Δημοκρατικής Παράταξης παραμένει ανοικτή.
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορική διαδρομή που δημιούργησε και έφερε πρόοδο στην ελληνική κοινωνία ειδικά μετά το 1974. Έφερε την εθνική συμφιλίωση και την ενότητα των πολιτών, έφτιαξε το εθνικό σύστημα υγείας, το μαζικό αθλητισμό, τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη», τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και πολλά άλλα. Έχει να παίξει ρόλο την επόμενη ημέρα. Θα είναι ο καταλύτης των μεταρρυθμίσεων που χρειαζόμαστε για να περάσει η χώρα στο νέο παραγωγικό μοντέλο και για να δημιουργηθούν δουλειές.
Είσοδος στο Μνημόνιο, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μείωση μισθών και συντάξεων, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια και πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Γιατί να σας ψηφίσει ξανά κάποιος;
Γιατί το ΠΑΣΟΚ στη συνολική του διαδρομή έχει θετικό και προοδευτικό πρόσημο. Έχει προσφέρει στον τόπο και ο συνολικός απολογισμός της πορείας του είναι θετικός. Όλες αυτές οι πολιτικές που αναφέρετε είναι πολιτικές που έγιναν με το πιστόλι στον κρόταφο και δεν μπορεί να το αποδείξει κανείς βέβαια αλλά μπροστά στο λιγότερο κακό και την ασύντακτη χρεοκοπία εμείς διαλέξαμε το λιγότερο κακό. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσει ο κόσμος.
Κύριε Μακρίδη, πόσο δύσκολο είναι να είσαι μέλος και στέλεχος ενός κόμματος που από το 45% έφτασε στο 5% με το… ζόρι;
Οι πολιτικές που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δύσκολες και οι αδικίες πολλές φορές δεν ήταν ποτέ στο DNA των ΠΑΣΟΚων. Αυτό μας πονάει και παράλληλα μας δυναμώνει για να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη.
Υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, φιγουράρει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια. Η μεταπήδηση αυτή, που είναι παρόμοια με της κ. Γκερέκου, έγινε σε γνώση σας;
Νομίζω ότι δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο γεγονός. Στην πολιτική όμως όλο αυτό που πληρώνουμε ως πολιτικό σύστημα και όχι μόνο ως ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει και με την κρίση αντιπροσώπευσης και την ηθική και αξιοπρεπή στάση που πρέπει να τηρούν τα πολιτικά στελέχη μέσα στους φορείς που λειτουργούν. Αυτά τα φαινόμενα είναι που στα μάτια του κόσμου καταδεικνύουν πολλές φορές ανήθικες πολιτικές.
Το ΠΑΣΟΚ θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσει μετά τις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΠΑΣΟΚ όπως έχει πει και ο Πρόεδρός του αλλά και οι συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του θα είναι με όποιον ακολουθήσει αυτά που λέμε. Με όποιον δηλαδή  δεν διασαλεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όποιον ακολουθεί τους κανόνες που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αν τα κάνει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε μαζί του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαμε καμία μα καμία διάθεση και θα παρακολουθούμε από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Ποιος είναι ο απολογισμός σας από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;
Η συγκατοίκηση με τη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα για εμάς. Πολλές φορές αντιμετωπίσαμε τους λαϊκισμούς και τις ακροδεξιές απόψεις των Νεοδημοκρατών υπουργών ακόμα και του πρωθυπουργού. Φέραμε πολλές αντιρρήσεις και βάλαμε πολλά προαπαιτούμενα σε πολλά νομοσχέδια. Αυτό θα πράξουμε και σε περίπτωση που θα δημιουργηθεί μια νέα προγραμματική συμφωνία με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

karfitsa
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου