Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ευ. Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ»

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «κυβερνητικός μπαλαντέρ» και δεν επιθυμεί οπωσδήποτε να βρεθεί στην κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε ωστόσο την ψήφο ανοχής από τους βουλευτές λέγοντας πως «το κοινοβουλευτικό σύστημα όταν
λειτουργεί συνεργατικά και όχι πλειοψηφικά έχει διάφορα σχήματα. Ψήφος ανοχής σημαίνει ότι δεν μετέχεις στην κυβέρνηση, στην διαχείριση, στους χειρισμούς αλλά τους κρίνεις στη Βουλή».
Επίσης χαρακτήρισε «τυφλή» την πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως από την μια υπάρχει ένας άγαρμπος εκφοβισμός «ότι αν δεν συνεχίσουμε εμείς θα καταστραφούμε, οι τράπεζες, το δημόσιο ταμείο» και από την άλλη, όπως είπε, μια αφελή ή και κουτοπόνηρη προσπάθεια εφησυχασμού ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
«Όλα τέλεια η Ευρώπη μας περιμένει. Είναι και το ένα και το άλλο απατηλό και επικίνδυνο» είπε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε πως δεν ήταν το κόμμα του εκείνο που προσχώρησε στην πολιτική άλλων, αλλά κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα προσήλθαν στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Ποταμιού λέγοντας ότι περιλαμβάνει παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, συνταξιούχους εθνικιστές, νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι αγωνίστηκαν από την εποχή του κ. Μητσοτάκη έως την εποχή του κ. Μάνου.
«Ο καθένας μπορεί να κρίνει τη σημαίνει η νέα ΔΗΜΑΡ – ας το πω έτσι – σε σχέση με την καμπύλη της παλιάς» είπε.
Σχετικά με την πολιτική πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου είπε πως δεν κατάλαβε τον λόγο που οδήγησε τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του για να δημιουργήσει έναν πολιτικό φορέα.
Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε στελέχη μαζικών κινημάτων ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα και θα συνεχίσει, αν δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, ο τρίτος πόλος, ο φορέας της τρίτης εντολής, ο καταλύτης.
Ακόμη, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε και ευχαρίστησε έναν-έναν ονομαστικά όσους στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι πρέπει να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες εκλογές και ότι όποιος πάει να παίξει το παιχνίδι όπως έγινε με τις διπλές εκλογές του 2012 δημιουργεί τεράστια θέματα εθνικής υπόστασης.
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικό μπαλαντέρ και πως το ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της μόνης υπαρκτούς, ασφαλούς και υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής. Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιανουαρίου ο λαός θα βρει τη χώρα σε μια κατάσταση που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπρος, αλλά ανοίγει και το ενδεχόμενο να γίνουν πολλά βήματα πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη δε είναι μόνο παραταξιακή αλλά εθνική γιατί έχει πολλή μεγάλη σημασία, όπως ανέφερε, το ποσοστό του να είναι ο τρίτος πόλος και εγγυητής των εξελίξεων.
«Ούτε εκφοβισμός, ούτε εφησυχασμός, ούτε αναβαθμισμένες απειλές, ούτε υποβαθμισμένες διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν συμβαίνει» είπε και συμπλήρωσε ότι η πραγματικότητα είναι απλή και καθαρή και αποτυπώνεται σε αριθμούς και ευρωπαϊκές διαδικασίες. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά το αντίστροφο, η ανεξέλεγκτη κρίση που σοβούσε από το 2007 και πως η προσπάθεια της παράταξης να σώσει την κατάσταση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες ήταν η μόνη λύση.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει να λαμβάνει από τους εταίρους και δανειστές της, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, περίπου 11 δισ. ευρώ που έχουν καθυστερήσει και τόνισε ότι «θέλει πολλή δουλειά, μεγάλη εμπειρία, πολλούς χειρισμούς για να μπορείς να καλύψεις προσωρινά το κενό στην καταβολή των δόσεων».
Σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό γεγονός η επιστροφή μας στις αγορές ομολόγων, όχι εντόκων γραμματίων, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές».
Υπογράμμισε ότι η χώρα πορεύεται όμως, στέκεται όρθια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα, η συμπεριφορά του καταθετικού κοινού είναι άψογη με πίστη στη χώρα και την προοπτική της και αυτό φαίνεται στα αριθμητικά δεδομένα του τραπεζικού συστήματος.
Τόνισε ωστόσο ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το λιγότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να φύγουμε από τα φτηνά επιτόκια και να βρίσκουμε χρήματα στο μέτρο που αυτό θα επιτρέπεται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδας, το περιβόητο «ELA, με πολύ ακριβότερο επιτόκιο.
«Και ο φόβος είναι πολιτικές εκκρεμότητες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση να κάνουν αμυντικές τις τράπεζες και να μειώνουν τη ρευστότητα» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου