Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Αδυναμία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες

  
Αδυναμία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες
Σε κατάρρευση οδηγούνται οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας. Με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς 2.400 σταθμοί των ΟΤΑ οι οποίοι ξεκινούν τη λειτουργία τους στην 1η Σεπτεμβρίου απειλούνται με «λουκέτα» πριν καν ανοίξουν. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν μαζικά ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην εξυπηρετηθούν ακόμα και τα παιδιά που έχουν γίνει ήδη δεκτά....

Οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό -ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το 50% με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών οι οποίες έρχονται σε απόγνωση αφού δεν γνωρίζουν τελικά αν τα παιδιά τους θα τακτοποιηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος αυξήθηκαν κατά 40% οι αιτήσεις γονέων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών, τα οποία κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, του οποίου οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 70%. Οι σταθμοί του βρίσκονται στο "κόκκινο", καθώς τον Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 465 ατόμων που απασχολούνται στο Βρεφοκομείο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών της χώρας.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν θα εγκριθούν οι αιτήσεις του Δήμου Αθηναίων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Εάν δεν εγκριθούν -που είναι και το επικρατέστερο σενάριο- και παράλληλα το δικαστήριο δεν κάνει δεκτές τις προσφυγές των συμβασιούχων που ζητούν παραμονή στην εργασία τους, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν αρκετοί σταθμοί στα μέσα της σχολικής σεζόν. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περισσότερα από 700 βρέφη και νήπια θα βρεθούν εκτός των σταθμών.
Συνολικά 1.293 αιτήσεις κατατέθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 940, αφήνοντας εκτός 353 παιδιά. Ο Δήμος Πάτρας, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, έχει θεσπίσει τη διαδικασία μοριοδότησης, ώστε να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
Με ελλείψεις, λόγω απομάκρυνσης των συμβασιούχων, ξεκινούν τη λειτουργία τους και οι παιδικοί σταθμοί στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου 80 από τις 1.310 μένουν σε εκκρεμότητα.
Στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων. Στον Δήμο Καλαμαριάς κατατέθηκαν 916 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 821. Τα 85 παιδιά που έμειναν εκτός θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθούν σε μια δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Με σοβαρές ελλείψεις ξεκινά η χρονιά και στον Δήμο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Αρκετές από τις 1.280 αιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ υπάρχουν κενά και στο προσωπικό.


Πηγή: Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου