Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Χαμηλότερα πρόστιμα για τα αυθαίρετα εξετάζει το ΥΠΕΚΑ


Photo for this article
Προτάσεις για περαιτέρω μείωση του κόστους των προστίμων για τα αυθαίρετα, καθώς και για πιθανή αύξηση του αριθμού των δόσεων, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διευκολύνει όσους πολίτες υπαχθούν στη ρύθμιση.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων, όπως στην πρώτη κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά), καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.).

Επιπλέον, το ΤΕΕ κρίνει αναγκαία και την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Εκπρόσωποι άλλων φορέων ζητούν γενική μείωση του σταθερού συντελεστή (15%) βάσει του οποίου θα υπολογίζονται τα πρόστιμα. Ωστόσο η συζήτηση, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «δεν έχει ακόμη φτάσει στα ποσοστά».

Το τελικό σχέδιο νόμου με τις όποιες αλλαγές θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου