Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αποζημιώσεις σε οικογένειες θυμάτων της "Ματωμένης Κυριακής"

Αποζημιώσεις σε οικογένειες θυμάτων της "Ματωμένης Κυριακής"
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) για τα δραματικά γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής». Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε απολογηθεί πέρυσι, 38 ολόκληρα χρόνια μετά την τραγωδία...

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 1972 στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας. Στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 26 άτομα πυροβολήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες.

Επί τόπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι (έξι ανήλικοι), ενώ ένα ακόμα άτομο υπέκυψε αρκετούς μήνες αργότερα στο νοσοκομείο.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν μετά από αίτημα που κατατέθηκε στον Ντ.Κάμερον από δικηγόρους που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των οικογενειών το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις και το ποσό που θα δοθεί.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο παραδέχθηκε ότι ο στρατός έκανε λάθος και εξέφρασε τη «βαθιά συγγνώμη» της κυβέρνησης.

Το 2010 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η δράση των στρατιωτών τη «Ματωμένη Κυριακή» δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, επέρριψε στο στρατό την πλήρη ευθύνη για τη «Ματωμένη Κυριακή».



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου