Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η βιομάζα το νέο καύσιμο της κεντρικής θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη

Βιομάζα θα μπορούν να καίνε στο εξής οι καυστήρες των καλοριφέρ στη Θεσσαλονίκη, με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και τέθηκε νωρίτερα το πρωί σε δημόσια διαβούλευση...

Το υπουργείο παρέχει περιθώριο ενός χρόνου για την αντικατάσταση των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης, που καταναλώνουν μαζούτ, πριν από την πλήρη απαγόρευσή τους.
Λίγη ώρα νωρίτερα αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος στο διαδίκτυο το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού».
Όπως ανακοινώθηκε, με την απόφαση αυτή τίθεται το πλαίσιο, ώστε να επιτραπεί η χρήση τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά όλης της χώρας να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της βιομάζας.
"Η διείσδυση της βιομάζας στη θέρμανση", τονίζει το υπουργείο, "θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων σχετικά με τη συμμετοχή ενέργειας από ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και σχετικά με την υποχρέωση, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους είτε με ΑΠΕ είτε με συστήματα συμπαραγωγής ή/και τηλεθέρμανσης".
Ταυτόχρονα με την εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις καθώς και τη συντήρηση - ρύθμιση των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 29/09/2011. Οι προτάσεις και οι επισημάνσεις μπορούν να κατατίθενται μέχρι και τη 1η Οκτωβρίου 2011.
 
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου