Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εξεταστική για τα δημοσιονομικά και τα στατιστικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ζητά το ΠΑΣΟΚ!



Πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας και ειδικά των στατιστικών στοιχείων , για όλη την τελευταία δεκαετία, (που περιλαμβάνει και την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη) ανακοίνωσε ότι καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ , μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Δεν ήταν όμως τα στοιχεί που παρουσίασαν τα εξεταζόμενα μέλη του πρώην Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσαν το έναυσμα στους  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν μια νέα εξεταστική, ενώ στο παρελθόν  το απέφυγαν. Όπως  στην ανακοίνωσή της επικαλείται η Κ.Ο, το «ανιστόρητο θράσος» της ΝΔ τους ανάγκασε.
Στο μεταξύ, στην  επιτροπή των  Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, τα τρία από τα έξι μέλη του παραιτηθέντος Δ.Σ  άφησαν σαφείς αιχμές σε βάρος του προέδρου του ανεξάρτητου φορέα, ότι «μαγείρευε» τα   στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και την απογραφή μόνος του, ενώ τα άλλα έξι μέλη, υπεραμύνθηκαν της ποιότητας των στατιστικών.
Αναλυτικότερα:
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής:
«Η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ που − στη συνέχεια δηλώσεων του κ. Σαμαρά − «απειλεί» με συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο, αποτελεί το αποκορύφωμα απίστευτου και ανιστόρητου θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που αυτός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πλήρη αίσθηση ευθύνης και προκειμένου να λάμψει η αλήθεια στο σύνολο της, και να ξεκαθαριστεί χωρίς συνομωσιολογίες μια και για πάντα το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και τι ακριβώς συνέβη, θα καταθέσει άμεσα προς το Προεδρείο της Βουλής πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπήςγια τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων), για όλη την τελευταία δεκαετία»
 Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο συντάκτης της Voria.gr Σπ. Νάννος, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης δήλωσε σύμφωνος να διερευνηθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι βάζει στο «κάδρο» μελλοντικής εσωκομματικής σύγκρουσης τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη (Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης), τα «greek statistics» της  κυβέρνησης Καραμανλή (Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου) αλλά και τον νυν υπουργό του Γ. Παπακωνσταντίνου!
Στη Βουλή για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κλήθηκαν τα πρώην μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής  Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με την διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα τους, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να ανακοινώσει την παύση τους, αλλά κυρίως για την εγκυρότητα των στοιχείων, τα οποία έχει αμφισβητήσει δημόσια η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος του Δ.Σ,  Ζωή Γεωργαντά. Η κλήση των πρώην μελών να καταθέσουν έγινε μετά την κατάθεση του νυν προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και αίτημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Eurostat, σε ανακοίνωσή της τα υπερασπίστηκε ως «ποιοτικά».
Τρία από τα έξι πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ αποσύνδεσαν το θέμα της διένεξης τους με τον πρόεδρο, από την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της αρχής και τα οποία, όπως τόνισαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις της Eurostat.
Η καταγγέλλουσα  Ζωή Γεωργαντά υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτίριο. «Μας απαγόρευε την έκφραση γνώμης, προφορικής ή γραπτής. Έφτασε στο σημείο η ανεξάρτητη 7μελής επιτροπή να λειτουργεί σαν αρχή ενός μόνο ανδρός. Θεωρήσαμε ότι δεν ξέρει ελληνικά και προσπαθήσαμε να του πούμε πως φέρονται στις δημοκρατικές χώρες», τόνισε. Όσον αφορά στο δημόσιο έλλειμμα, χαρακτήρισε τις αποφάσεις άκυρες, προσθέτοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, ενώ έκανε λόγο για κατάλογο - "λάστιχο" που τη μία μέρα περιελάμβανε 13 δημόσιες επιχειρήσεις, την άλλη 151 και την άλλη 157. «Δεν αρκεί να λέει η Eurostat ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες χώρες, πρέπει και να το αποδείξει», επέμεινε στην άποψή της η κ. Γεωργαντά.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αρχής ότι συστηματικά απαγόρευε οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών του Δ.Σ. στοθέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της απογραφής, παρά το ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.
Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Φιλίππου έκανε λόγο για αναθεώρηση του ελλείμματος που έγινε αρμοδίως και κατηγόρησε τον πρόεδρο κ. Γεωργίου ότι με ευθύνη του και χωρίς καμία εξήγηση δεν συγκάλεσε ποτέ το επταμελές συμβούλιο για να συνεδριάσει. «Επιθυμούσε να αλλάξει ο νόμος, όπως και το ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, για να καταργήσει όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά την Αρχή», είπε.   
Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνος Σκορδάς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και σαφέστατα υπονοούμενα για μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κ. Γεωργίου, ενώ οι αποφάσεις δεν πέρασαν ποτέ από έγκριση του ΔΣ, όπως όριζε ο νόμος.’Αφησε αιχμές για τον τρόπο που έγινε η απογραφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εισπράττουμε χλευαστικά σχόλια ότι όλοι οι πληθυσμοί τελειώνουν σε μηδέν και κανένας σε 5 ή 7».
Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος, που συμμετείχε στην ΕΛΣΤΑΤ Γιώργος Συμιγιάννηςυπεραμύνθηκε των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις από την Eurostat, ενώ μίλησε για αδρανοποίηση του συμβουλίου, λόγω κυρίως των διενέξεων μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Η τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσιαανέφερε ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, τα οποία έχουν βελτιωθεί και αυτό το πιστοποιεί και η ίδια η Eurostat.  Υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία αυτή είναι αποπροσανατολιστική και βλαπτική. Ωστόσο, επέρριψε τις ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το ότι το συμβούλιο έμεινε αδρανοποιημένο παρότι έγινε νομοθετική ρύθμιση που αποσαφήνιζε τις αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου. Πρόσθεσε δε ότι είχε αποστείλει στον κ. Γεωργίου επιστολή, με την οποία επεσήμανε ότι ορισμένες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν στη πλειοψηφία των μελών της Αρχής, πράγμα που δεν συνέβη.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης άφησε αιχμές κατά της Ζωής Γεωργαντά ότι δεν συμπεριέλαβε στο βιογραφικό της καταδίκη γιατί έπαιρνε παράνομα επιδόματα, καθώς επίσης και ότι είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό άρθρο που ήταν από έκθεση του ΟΗΕ.
Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες με την ανοχή του προεδρείου. Η πρόεδρος της Επιτοπής, Βάσω Παπανδρέου τον ανακάλεσε στη τάξη και τον κατηγόρησε ότι «τραμπουκίζει συνεχώς».

eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου