Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

S&P: ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Standard & Poor's Ratings Services μείωσε την πιστοληπτική της αξιολόγηση για επτά ιταλικές τράπεζες, αμέσως μετά την υποβάθμιση από την ίδια της πιστοληπτικής ικανότητας του ιταλικού κράτους στις αρχές της εβδομάδας και με το επιχείρημα ότι πρόκειται για αλληλένδετες...
καταστάσεις.
Συγκεκριμένα, μείωσε κατά μία βαθμίδα μαρκάροντας με αρνητική προοπτική την πιστοληπτική διαβάθμιση των τραπεζών Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Findomestic Banca, Banca IMI, Banca Nazionale del Lavoro, Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo και Cassa di Risparmio (ορισμένες θυγατρικές γαλλικών τραπεζών).
Συγχρόνως υποβάθμισε από "σταθερή" σε "αρνητική " την προοπτική για οκτώ ακόμη ιταλικές τράπεζες εκ των οποίων και η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Οι αναλυτές δήλωσαν πως η υποβάθμιση ήταν αναπόφευκτη καθώς ο εταιρικός δανεισμός είναι εξ ορισμού χαμηλότερος από τη πιστοληπτική διαβάθμιση του κράτους. Η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη και είχε προεξοφληθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά. Όμως προβλέπεται να αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών αυτών καθώς θα γίνει δυσκολότερη η άντληση κεφαλαίων από τους θεσμικούς επενδυτές.
Οι ιταλικές τράπεζες θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα από τις ισχυρότερες της Ευρώπης, έχοντας εξέλθει από την κρίση του 2008 χάρις στα εκτεταμένα δίκτυα τους τραπεζικής λιανικής.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου