Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε το ν/σ για τις πράξεις διαφθοράς πολιτικών


Πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση και έκκληση για την τήρηση της ευνομίας, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου από το βήμα της Βουλής, κρούοντας, ταυτόχρονα, τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστούν πρακτικές ανομίας θα αποδομηθεί θεσμικά η χώρα.

Οι αναφορές του προκάλεσαν έναν γενικευμένο κύκλο συζήτησης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Νίκο Δένδια από την ΝΔ να θέτει θέμα «απονομιμοποίησης» της κυβέρνησης, το Σπύρο Χαλβατζή να τονίζει ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, το Μάκη Βορίδη από τον ΛΑΟΣ να επισημαίνει ότι δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και το Θοδωρή Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι οι ευθύνες των προσώπων δεν είναι ασύνδετες από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία. 


Κατά τη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου - για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος - ο υπουργός απέδωσε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, που «ολιγώρησε στον καταλογισμό ευθυνών ή στην επίσπευση των διαδικασιών» και την Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις εκείνες, «που δεν ξεπέρασε ποικίλες αγκυλώσεις και υπόγειες δεσμεύσεις και αδράνησε κάτω από σφιχτό εναγκαλισμό πλοκαμιών και της πολιτικής εξουσίας». Όμως, ξεκαθάρισε ότι επικρατεί μια άδικη ισοπεδωτική αντίληψη για την συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό. Περιέγραψε δε μια κατάσταση ανομίας και ανυπακοής, που διαμορφώνεται στον τόπο και στην οποία συνεπικουρούν τα ΜΜΕ αλλά και ταγοί, όπως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

«Βιώνουμε προθέσεις, όχι μόνο από πολιτικά κόμματα, που οδηγούν τον λαό σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, σε μια «μεθοδευμένη» ανυπακοή στο νόμο. Τα ΜΜΕ κατασκευάζουν ενόχους και ισοπεδώνουν λογικές και πολιτικές. Σκανδαλολογούν. Μέσα από αυτή τη λογική, πάμε στην ατιμωρησία και στον μη προσδιορισμό των ενόχων. Τα ΜΜΕ δεν επιβραβεύουν τις ηθικές αξίες στη δημόσια ζωή κι έτσι πάλι χάνονται οι ένοχοι. Εκτρέφουν, αφού αξιοποιούν το αίσθημα ατιμωρησίας, μια μεγάλη ακραία μορφή αντίδρασης που είναι η ανομία», ανέφερε. Όπως είπε μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, πίσω από την λογική ισοπέδωσης της πολιτικής ζωής του τόπου κρύβονται τεράστια συμφέροντα.

Ο υπουργός της Δικαιοσύνης καταλήγοντας έστειλε το μήνυμα ότι «αν συνεχιστούν οι λογικές της ανυπακοής και του «δεν πληρώνω», είναι βέβαιη η θεσμική αποδόμηση της χώρας» και απηύθυνε έκκληση για εθνική συνεννόηση, όχι στη βάση κυβερνητικής συνεργασίας - όπως είπε - αλλά στην βάση της εθνικής ομοψυχίας.

Τέλος αφού έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση στη Δικαιοσύνη», προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου - τομή για την απονομή της Δικαιοσύνης, εντός του Οκτωβρίου.

«Να συναινέσουμε, αλλά με καθαρούς λογαριασμούς δεν μπορούμε, πίσω από μια ύπουλη σιωπή, του τύπου όλοι μαζί τα κάναμε και μια εξ αποκαλύψεως αντίληψη απέναντι στην κοινωνία που δήθεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια λαϊκίζουσα στην πλατεία Συντάγματος, να δεχόμαστε αυτή την αντίληψη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ,Νίκος Δένδιας.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε την καθαρή αλήθεια. Τι έγινε στραβό από σας, από μας, από την ίδια την κοινωνία και από κει και πέρα δια της προσφυγής στην λαϊκή βούληση να πορευθούμε προς το αύριο», προέτρεψε. Σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα απονομιμοποίησης, διότι η χώρα διοικείται από μια κυβέρνηση της οποία η εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό εδράζεται στη φράση «λεφτά υπάρχουν» και είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Αν δεν ζητήσετε νέα εντολή επί τη βάσει της νέας κατάστασης και να πείτε ξανά «mea culpa», η συνεννόηση με την κοινωνία είναι απολύτως ελλιπής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι ανομία είναι στο όνομα του Μνημονίου να καταστρέφονται οι ζωές των πολιτών, να ακρωτηριάζονται μεροκάματα, μισθοί, δώρα, επιδόματα, να μπαίνουν χαράτσια, να κόβεται το ρεύμα στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. «Ποια είναι η νομιμότητα και από πού την αντλείτε;», διερωτήθηκε και διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ την αντιπαλεύεται αυτή την πολιτική και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ανατροπή της πολιτικής και την διαμόρφωση όρων για μια άλλη πολιτική.

Ως απόρροια των ευθυνών του πολιτικού συστήματος και των επιλογών του, εκτίμησε την συλλογική του απόρριψη από τον λαό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε να μην επιχειρείται μετάβαση στους θεσμούς, αλλά να γίνεται κριτική στο τι αποφασίζει το Κοινοβούλιο. «Δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά το τι αποφασίζουμε εδώ μέσα» είπε και ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοθέτημα, σημείωσε ότι «παραβιάζει ανοιχτές θύρες».

«Παρών», δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας, αιτιολογώντας πως είναι καλές οι προθέσεις του νομοθετήματος «να ανταποκριθεί στην επίκαιρη πίεση της κοινωνίας ώστε τα ζητήματα για ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων να μην καταλήγουν στο κουκούλωμα», όμως - όπως είπε - αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. 



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου