Οι παλιοί δανειολήπτες που έχουν δάνειο συνδεδεμένο με το βασικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι μόνοι που ουσιαστικά κερδίζουν από την μείωση των επιτοκίων του ευρώ.
Σημειώνεται πως χθες η ΕΚΤ μείωσε το κύριο παρεμβατικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών στο 1,25%, από 1,50%, τη δανειακή διευκόλυνση περιθωρίου στο 2%, από 2,25% και τη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 0,50%, από το 0,75%.
Τα νέα επιτόκια που θα ισχύσουν από τις 9 Νοεμβρίου 2011 αποτελούν μικρή ανάσα για τους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων συνδέονται με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αλλά και με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor. Οι δανειολήπτες αυτοί αναμένεται να δουν τις δόσεις τους να μειώνονται.
Για παράδειγμα :
-Σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, εάν το επιτόκιο μειωθεί από το 4% στο 3,75%, η δόση θα μειωθεί στα 593 ευρώ από 606 ευρώ που σημαίνει 156 ευρώ λιγότερα το χρόνο.
-Για στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών και επιτόκιο 3,5% η δόση θα πέσει στα 911,54 ευρώ, από 883,64 ευρώ.
Πάντως στα νέα δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αλλά και με το euribor τα οφέλη δεν είναι τόσο μεγάλα λόγω του αυξημένου περιθωρίου κέρδους που έχουν ενσωματώσει οι τράπεζας στα δάνεια αυτά. Οι τράπεζες έχουν οδηγήσει στο 9,8% το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και στο 5,7% το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια, αποθαρρύνοντας στην ουσία τον δανεισμό εταιρειών και νοικοκυριών. Και αυτή η πρακτική δεν πρέπει να θεωρείται παράλογη καθώς η μείωση των νέων δανείων ενισχύει τους ισολογισμούς των τραπεζών την παρούσα περίοδο.
Ευρύτερα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, στο 1,25% θα έχει μικρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες για όσο αυτές δεν έχουν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά και εκμεταλλεύονται την ρευστότητας της ΕΚΤ με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα τα πιστωτικά ιδρύματα αντλούν την παρούσα περίοδο ρευστότητα εκμεταλλευόμενα τις εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που τους έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο και με τις οποίες μπορούν να αντλήσουν συνολικά 14 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ (έχουν κουρευτεί κατά 40%).
Ωστόσο, όταν η πηγή αυτή χρηματοδότησης στερέψει και οι τράπεζες στραφούν εκ νέου στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενισχύσεως ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) της Τράπεζα της Ελλάδος τότε θα «ευεργετηθούν» από τα μειωμένα επιτόκια του ευρώ. Αυτό διότι το επιτόκιο του ELA συνδέεται με τη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης της ΕΚΤ που πλέον μειώθηκε στο 2%. Σε αυτό το επιτόκιο προστίθεται ένα penalty και τελικά η τράπεζα αντλεί ρευστό με επιτόκιο λίγο μικρότερο του 3%.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου