Η άλλοτε προβληματική οικονομία του Μεξικού, που ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν στο Βορρά, έχει αρχίσει να αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό.Σύμφωνα με επίσημη στοιχεία, μεταξύ των ετών 2000 και 2010 οι γεννήσεις αλλοδαπών διπλασιάστηκαν με τις προβλέψεις ειδικών να κάνουν λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού, καθώς οι ευρείες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία δίνουν νέα δυναμική στη
μετανάστευση.
Μετά την αύξηση των μισθών στην Κίνα και την άνοδο του μεταφορικού κόστους, η μεξικανική μεταποίηση έγινε και πάλι ιδιαίτερα ανταγωνιστική με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ήδη η χώρα είναι πιο φθηνή από την Κίνα ειδικά για όσες βιομηχανίες δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά.
Παρότι η μεξικανική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα, η ανάπτυξη που σημειώνει ξεπερνά αυτή άλλων γιγάντων του ημισφαιρίου, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, γεγονός που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, καθιστά το Μεξικό πιο ελκυστικό για όσους αναζητούν την τύχη τους παγκοσμίως.
Στο Μεξικό συρρέουν κάθε λογής οικονομικοί μετανάστες από ολες τις γωνιές του κόσμου. Από στελέχη μέχρι εργάτες. Σύμφωνα πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας, οι αιτήσεις για άδεια διαμονής αυξήθηκανκατά 10% από τον περυσινό Νοέμβριο, όταν πέρασε ένας νόμος που επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι πλέον οι Αμερικανοί αποτελούν τα 3/4 των αλλοδαπών που ζουν στο Μεξικό, σε σύνολο 1 εκατ. περίπου, όταν το 2000 αντιστοιχούσαν στα 2/3. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, αφού – σύμφωνα με τα επίσημη στοιχεία και των δύο χωρών – για πρώτη φορά οι Αμερικανοί που επιλέγουν ως προορισμό στο Μεξικό, ξεπερνούν σε αριθμό τους Μεξικανούς που πάνε στις ΗΠΑ.
«Το Μεξικό αλλάζει – όλα τα στοιχεία αυτό υποδεικνύουν» υποστηρίζει ο Ernesto Rodríguez Chávez, ο πρώην διευθυντής μεταναστευτικής πολιτικής του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Υπάρχει ένα άνοιγμα προς τον έξω κόσμο, προς όλες τις κατευθύνσεις, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά» προσθέτει.
Ωστόσο οι επιπτώσεις αυτού του ανοίγματος ποικίλουν. Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι, οι ειδικοί σε δημογραφικά θέματα και οι μεξικανοί αξιωματούχοι που βλέπουν την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών ως ένα δείκτη ότι οι παγκόσμιες τάσεις έχουν κατάφτάσει στο Μεξικό, ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα υπέρ της χώρας, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη ανισότητα, το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα και η εγκληματικότητα. Πολλές εγχώριες εταιρείες παραμένουν εσωστρεφείς και απομονωμένες από τα οφέλη των εξαγωγών, με δύσκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και διάχυτη την αίσθηση ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χώρα δεν θα μείνει για πολύ ακόμη ανοικτό.
«Το γεγονός ότι είναι μια καλή συγκυρία για το Μεξικό δεν σημαίνει ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να αλλάξει το μέλλον μας» αναφέρει ο ο μεξικανός υπουργός Οικονομικών Ildefonso Guajardo Villarreal. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή και να κάνουμε αυτό που απαιτείται από την πλευρά μας» συμπληρώνει. Όπως υποστηρίζει, η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Μεξικό θα ωφελήσει τους πάντες, όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους, τους επενδυτές και τους λίγους προνομιούχους.
Εξάλλου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Μεξικό δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. «Τα είχαν θαλασσώσει και το 1994, όταν η ισοτιμία του νομίσματός τους ήταν στον πάτο και είχαν μόλις υπογράψει την συμφωνία NAFTA για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών στη Βόρεια Αμερική» εξηγεί ο Kevin P. Gallagher, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Ομως όπως υποστηρίζει ο ίδιος και άλλοι, στο Μεξικό δίνεται άλλη μια ευκαιρία να γίνει πιο ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όχι απλά φθηνά εργατικά χέρια, «και αυτή τη φορά πρέπει αυτή την ευκαιρία να την κεφαλαιοποιήσουν».
Ε. Τριανταφύλλου
thepaper
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου